UDŽBENIK ISTORIJE: Srbi od Albanaca primili kulturu i oteli im zemlju! (VIDEO)

Pored navedenih skandaloznih tvrdnji, Mihaljčič ističe da su doseljeni Sloveni, među kojima i Srbi, primili od Albanaca običaje i kulturu, kao da im je, svojevremeno Stefan Nemanja preoteo krajeve severne Albanije, prenose Naše novine.
“Starosedeoci Albanci vode poreklo od Ilira, romanizovanih u manjoj meri, i oni su jedini sačuvali jezik, običaje i druga narodna obeležja. S njima su se mešali Sloveni, Grci i drugi narodi i vremenom su se sa njima i stopili”, stoji, između ostalog, u pomenutom udžbeniku.

Istoričar Vuk Mišić koji navodi da su svetski stručnjaci u svojim delima više puta demantovali ono što mi i dalje učimo u osnovnoj školi.
“Nemački lingvista i akademik Gustav Vajgand još je u 19. veku dokazao da Albanci nisu Iliri, već indoevropskog porekla. Štaviše, i mnogi albanski istoričari potvrđuju ovu tezu. Da ne govorimo o karti Evrope iz 814. godine, na kojoj se jasno vidi srpska država na Balkanu i albanska koja se graniči sa Jermenijom i Azerbejdžanom. To su činjenice i nije mi jasno ko stoji iza onakvih tvrdnji u istorijskom udžbeniku, jer mi sve to više liči na političke igrarije nego na istinu”, smatra Mišić.
S druge strane, akademik Rade Mihaljčić, autor spornog udžbenika, ističe da stoji iza svih navoda i da su oni rezultat dugogodišnjeg istraživanja.
“Ono za šta ja mogu svojim imenom i prezimenom da garantujem jeste da u knjizi nema apsolutno nijedne greške. Sve je to rezultat ozbiljnog istraživanja tokom koga sam imao pomoć svojih studenata i kolega. Prvo sam detaljno pročitao celoukupnu stručnu literaturu na tu temu i sve što sam napisao je zasnovano na istorijskim činjenicama. Postoji mnogo školskih udžbenika s greškom, ali ovaj nije jedan od njih”, izričit je Mihaljčić.
Inače, pre još četiri godine profesor Jovan I. Deretić je osumnjičio upravo akademika Radeta Mihaljčića da ga plaća albanska narko mafija. Poslušajte i procenite sami.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje