Lovcu preti tri godine zatvora: Ubio jednog od svega pet preostalih balkanskih risova na Kosovu

Za godinu dana, dve retke životinje su ubijene na Kosovu. Ubijanje ove vrste je strogo zabranjeno zakonom. Jedan balkanski ris ubijen je maja 2018. i još jedan decembra. Zbog ubistva u decembru, reagovala je Opština Uroševac – Ferizaj označivši ga kao varvarski čin i zatraživši od suda da kazni počinioca. Express je o ovom slučaju razgovarao sa glavnim tužiocem Osnovnog tužilaštva u Ferizaju, prenosi Kossev.

Ubistvo retke, zakonom zaštićene životinje u Varoš Selu u Ferizaju je izazvalo brojne reakcije. Jedan građanin Ferizaja je uhapšen zato što je, prema navodima policije, ubio ovu životinju i to podelio na Facebooku.

Do ovoga je došlo još u decembru, ali je ta osoba uhapšena u utorak, 10. januara, nakon što je objavila fotografiju na Facebooku.

Opština Ferizaj je čin nazvala varvarskim i dodala da se tako siromaši fauna i doprinosi istrebljavanju ove vrste koja je zaštićena zakonom.

Opština je zahtevala kažnjavanje osobe koja je izvršila ovaj čin.

„Takav varvarski čin osiromašuje našu faunu i ugrožava opstanak ove vrste koja je zaštićena zakonom. Lokalne vlasti su u nastavku saradnje sa Kosovskom policijom, obaveštene da je jedan građanin uhapšen u vezi sa ovim slučajem. Uhapšen je građanin Ferizaja iz Varoš Sela i istraga i preliminarne procedure predviđene zakonom su u toku,“ navodi se u saopštenju.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Ferizaju, Shukri Jashari, rekao je za Express da je od osumnjičenog konfiskovana puška i dozvola za oružje.

„Policiji je naređeno da oduzme oružje od osobe koja je ubila retku životinjsku vrstu zaštićenu zakonom, kao i da konfiskuje njegovu dozvolu za oružje,“ rekao je Jashari za Express.

Po objavljivanju vesti, reagovalo je i Udruženje „Orao“ iz Ferizaja koje negira da su ubili risa.

Isuf Idrizi, predsedavajući udruženja, rekao je da je životinja koju je ubio jedan od članova ovog udruženja zapravo divlja mačka, ne ris.

„Ovo se nije desilo u Varoš Selu. Desilo se na planini u Plešini. On je došao u udruženje i priznao da je ubio životinju, ali to je bila divlja mačka, ne ris,“ rekao je Idrizi za Kohu.

„Ris na vrhu glave ima ćubu i veći je od divlje mačke,“ objasnio je.

Sa ovim se ne slaže glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Ferizaju.

Shukri Jashari je za Express potvrdio da je ubijena životinja ris.

„Sigurni smo da je ris, ovo je zakonom zaštićena i retka životinja,“ objasnio je tužilac.

Takođe je rekao da je policija podnela krivičnu prijavu u ovom slučaju i da će tužilaštvo sprovesti istragu.

Osumnjičeni je identifikovan putem društvenih mreža.

„Osumnjičeni je, nakon što je ubio životinju objavio fotografiju na društvenim mrežama i tako je identifikovan,“ rekao je Jashari za Express.

Do sličnog slučaja je došlo i maja 2018. u selu u Podujevu.

Ris je zarobljen i u selu u Podujevu gde ga je, kako se sumnja, ubio Agron Shabani.

Agron Shabani je ispričao tri verzije o tome šta se desilo retkoj životinji, prvo je rekao da ju je prodao, zatim da ju je ubio i na kraju, da je životinja pobegla.

Krivični zakon Kosova predviđa kazne za one koji love zaštićene vrste.

Maksimalna kazna u ovom slučaju može biti 3 godine zatvora.

Balkanski ris je veoma retka životinja na Kosovu, na čitavoj teritoriji je bilo svega 5 primeraka ove životinjske vrste. Ova životinja je retka na čitavom Balkanu i broji svega 35 živih primeraka.

Izvor: Gazeta Express, Kossev

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje