Kosovske inovativne i digitalne kompanije izvoze usluge u vrednosti od 30 miliona eura

Jedini sektor na Kosovu koji ima pozitivan bilans su inovativne i digitalne kompanije koje izvoze usluge u vrednosti od 30 miliona eura, rečeno je danas nakon radne posete premijera Kosova Ramusha Haradinaja Ministarstvu inovacija i preduzetništva Kosova.

Ministar inovacija i preduzetništva Besim Beqaj je na konferenciji za novinare nakon sastanka, kratko kazao je da je razgovarano o godini ekonomije koju je za 2019. proglasio premijer, o usklađivanju aktivnosti i strateškoj orijentaciji.

S druge strane, premijer Haradinaj je pohvalio rad ovog novog kosovskog Ministarstva.

Haradinaj je naveo da je Ministarstvo inovacija i preduzetništva jako važno za ekonomski razvoj, a naredna godina će, kako je potencirao, biti godina ekonomije.

Haradinaj je istakao da je Ministarstvo uspelo da postane partner inovativnim biznisima i da podrži i da bude blizu biznisima u digitalizaciji, kao i da pruži podršku novim investitorima, posebno onim inovativnim.

“Ja odavde ohrabrujem da pomognemo Kosovu da postigne rezultate preko ovih novih, inovativnih biznisa i da osvojimo nove brendove. Mi imamo neke jako dobre brendove u sportu, dostigli smo svetski nivo i nadam se da ćemo i sa nekoliko kompanija koje su već uspele da se nametnu na svetskom trzištu, ići napred”, kazao je Haradinaj.

Premijer je istakao i da te inovativne i digitalne kompanije izvoze usluge u vrednosti od 30 miliona eura, što predstavlja jedini sektor u kome Kosovo ima pozitivan bilans izvoza u odnosu na uvoz.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi najavljenog štrajka zaposlenih u obrazovanju od ponedeljka, 14. januara, koji traže veće plate, premijer Haradinaj je kazao da je razgovarao sa predsednicima Sindikata obrazovanja, te da se neki napredak već dogodio.

“U prošlosti su imali platu i dodatke, ali sada su dodaci obuhvaćeni osnovnom platom. Ukoliko je ostalo prostora u zakonu o platama, koji je prošao prvo čitanje i sada smo u fazi drugog čitanja, razmotrićemo mogućnosti amandmanja u vezi zaposlenih u obrazovanju”, kazao je Haradinaj.

Izvor: AA

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje