Aljeksandr Asipovič osuđen na smrt

Navedeno je da je surovost kojom je izvršio ubistva dvije djevojke u svom stanu u junu prošle godine tolika da je samo najstrožija mjera adekvatna kazna

Osnovni sud u gradu Babrujsku u Bjelorusiji nepravomoćno je na smrtnu kaznu osudio Aljeksandra Asipoviča.

Usto, on će morati platiti nešto više od 40.000 eura te troškove postupka.

Ako kazna bude potvrđena, Asipovič, star 36 godina, bit će likvidiran metkom u potiljak. Prethodno će morati kleknuti.

Sud nije imao milosti za ovog čovjeka koji je priznao zločin i pokajao se.

9284yg724

Navedeno je da je surovost kojom je izvršio ubistva dvije djevojke u svom stanu u junu prošle godine tolika da je samo najstrožija mjera adekvatna kazna.

Prema presudi, utvrđeno je da je Asipovič u svoj stan namamio dvije djevojke od 26 i 27 godina. S njima je pio, naručio pizzu i zabavljao se. A onda je sve krenulo naopako.

Jedna od djevojaka uspjela je telefonom pozvati policiju i obavijestiti ih da su se one, sve u krvi, uspjele zaključati u kupatilu, ali da im Asipovič prijeti da će ih ubiti.

Nesretne djevojke nisu znale tačnu adresu, ali su rekli u kojoj ulici je stan u kojem su. Dok je policija pronašla objekt, one su već bile mrtve.

Navedeno je da je Alesija Klimava (27) ubijena s čak 77 udaraca maljem. Kriscina Kruškina (26) je na svom tijelu imala 16 ubodnih rana, samo na vratu i po glavi.

Asipovič se pravdao da u vrijeme ubistava nije bio uračunjljiv. Kada je čuo cijelu presudu molio je da mu se život poštedi, kako bi mogao raditi i zaraditi kako bi otplatio troškove.

Sudija mu je odgovorio da može uložiti žalbu na presudu.

Brutalno ubistvo dvije djevojke šokiralo je Bjelorusiju. Najoštrija kazna dočekana je s odobravanjem javnosti.

Asipovič se može obratiti i predsjedniku države, kao posljednjoj instanci, te zatražiti pomilovanje.

No, šef te zemlje, Aleksandr Lukašenko, teško da će udovoljiti tom zahtjevu.

Bjelorusija je jedina evropska država koja u svom krivičnom zakonu ima propisanu smrtnu kaznu. Podaci o tomo koliko je ljudi do sada likvidirano na osnovu sudskih presuda, ne postoje. Prema podacima vlasti, od 1994. do 2014. metkom u potiljak ubijeno je 245 ljudi. No, nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava tvrde da ih je ubijeno barem 400.

Lukašenko, koji je neprikosnoveni vladar Bjelorusije, samo je jednu osobu pomilovao i spasio sigurne smrti.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje