Japan i dalje ima najmoćniji pasoš na svijetu, BiH na 94. poziciji

Država koja je ušla u 2019. godinu s najsnažnijim pasošem i dalje je Japan, prenosi CNN. Istraživanje je provela agencija Henley Passport Index, koja kvartalno vrši mjerenja u koliko država svijeta možete stići s pasošem svoje zemlje. Kosovo se nalazi na 94. mjestu.

Naime, stanovnici Japana sa svojim putnim ispravama mogu stići u 190 država svijeta. Zanimljivo je istaći da je Južna Koreja poboljšala poziciju na listi pridružujući se Singapuru, nudeći pristup u čak 189 država. Kada je riječ o Aziji, Kina je skočila za skoro 20 mjesta u samo dvije godine i to s 85. pozicije tokom 2017. godine na 69. mjesto.

Evropske zemlje su također imale povoljne rezultate, jer su zemlje članice Evropske unije, zajedno s Norveškom i SAD-om, popunile mjesta iza tri vodeće zemlje, mada Velika Britanija i dalje doživljava blagi pad na rang-listi zajedno sa SAD-om.

“Širom otvorena vrata za studente mogu donijeti milijarde globalnoj ekonomiji, kao i otvoriti mogućnosti za zapošljavanje širom svijeta. Nedavni uspon Južne Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata na listi su odlični primjeri onoga što se događa kada zemlje proaktivno pristupe vanjskim poslovima i kada zauzmu stav koji koristi njihovim građanima, kao i međunarodnoj zajednici”, kazao je Christian Kalin, jedan od stručnjaka koji su radili na provođenju ankete.

Također, ostaje otvoreno pitanje koliko će na sposobnost putovanja građana Velike Britanije utjecati Brexit koji je najavljen za mart ove godine. Kako navode pojedini stručnjaci, prekid odnosa Velike Britanije i EU mogao bi znatno naštetiti britanskoj ekonomiji i mogao bi otežati putovanja u pojedine zemlje za tamošnje stanovništvo.

Dakle, prvu poziciju kada je riječ o pasošima i dalje drži Japan čiji stanovnici mogu otputovati u čak 190 država, zatim slijede Singapur i Južna Koreja sa 189, onda dolaze Francuska i Njemačka sa 188, Danci, Finci, Italijani i Šveđani mogu otputovati u 187 zemalja, a stanovnici Luksemburga i Španije u 186. Također, na listi su visoko pozicionirane i Austrija, Holandija, Norveška, Portugal, Švicarska, Velika Britanija i SAD.

Kosovo se trenutno nalazi na 94. poziciji. Stanovnici Kosova mogu bez viznih opterećenja otputovati u 48 zemalja.

Ovo je 48 država u kojima Kosovari mogu putovati bez viza (LISTA)

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje