Može li Thaçi da povuče kosovske takse

Da li će carini od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH doći kraj, za sada je još uvijek neizvjesno.

Nakon suprotnih stavova o promjeni granice Kosova i Srbije, predsjednik i premijer Kosova, Hashim Thaçi i Ramush Haradinaj, izrekli su oprečna mišljenja i po pitanju carine od 100 odsto koju je Vlada Kosova uvela u novembru prošle godine.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je u izjavi za američki Washington post izjavio da je Kosovo spremno da povuče odluku o carini, ukoliko postoji jasan put za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom. S obzirom na to da se radi o odluci Vlade Kosova, na prijedlog ministra trgovine, Thaçi nema ovlašćenja za tako nešto. On je, međutim, kazao da je carina “vanredna mjera” i da postoji spremnost da se ona ukloni.

Iz Ureda predjsednika Kosova u ponedjeljak nisu hteli da komentarišu način na koji bi to Thaçi izveo, budući da je Vlada Kosova, za sada, protiv toga. Premijer Kosova Ramush Haradinaj u nekoliko navrata je kazao da će odluka Vlade ostati na snazi sve dok “Srbija ne prizna Kosovo”.

Ni iz Haradinajevog kabineta nisu htjeli da komentarišu izjavu Thaçija, ukazujući na komentar ministra trgovine Endrita Shale za kosovske medije u nedjelju, koja je bila nešto mekša.

Shala je prvenstveno kazao da mu “nije jasno zašto se predsjednik bavi ovim pitanjem s obzirom da je to pitanje Vlade“. On je dodao da se odluka neće ukinuti sve dok i dalje važe razlozi zašto je ona uvedena, a Thaçiju je poručio da ukoliko ima neki zahtev, neka ga proslijedi Vladi na razmatranje.

Podsjetimo, Vlada Kosova je 21. novembra uvela carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju, kako su naveli, jačanje domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. Ministar Shala je tada rekao da se kosovski proizvođači suočavaju sa brojnim barijerama u Srbiji i da kosovski proizvodi ne mogu da se plasiraju na to tržište, što nije slučaj sa proizvodima iz te zemlje.

Ovakva odluka vlade naišla je na velike kritike međunarodne zajednice, koja je jednoglasno tražila od Kosova da je ukine, na šta Vlada Kosova nije pristala. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da upravo ova odluka onemogućava dalje razgovore u Briselu.

S obzirom da se najavljuje nastavak dijaloga Kosova i Srbije, kao i postizanje sporazuma u prvoj polovini godine, djeluje da Thaçi priprema teren za tako nešto.

Prema pisanju Washington Posta, on se 21. decembra u Berlinu sastao sa američkim ambasadorom Richardom Grenellom, bliskom osobom američkom predsedniku Donaldu Trumpu, kojem je obećao povlačenje odluke o carini. Predsjedništvo Kosova nije najavilo ovaj sastanak. Grenell je pozvao na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, te istakao da mu je drago što se Thaçi “složio i obećao da će raditi na okočanju carine koje su nedavno uspostavljene na srpske proizvode“.

“Ovaj potez bi pomogao u slanju pravih signala da je on ozbiljan u pregovorima i da pomogao bi izgradnji poverenja između stranaka“, kazao Grenell u izjavi za WP.

Do sastanka je došlo nekoliko dana nakon što je predsednik Trump uputio pismo Thaçiju, u kojem je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima “u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije”. Tramp je pozvao kosovske lidere na jedinstvo i da iskoriste ovaj trenutak, ali i da se “uzdrže od akcija koje bi mogle da otežaju postizanje sporazuma“.

S druge strane, nedavno formirana Državna delegacija za dijalog u ponedjeljak je otputovala za Brisel gde će se utorak održati konsultativni sastanak sa visokom predstavnicom EU, Federicom Mogherini, inače posrednicom u dijalogu Kosova i Srbije. Ovu delegaciju čine predstavnici vladajućih partija, ali i jednog dela opozicije.

Na osnovu zakona koji je usvojen u Vladi i koji još uvek čeka na usvajanje u Skupštini, delegacija ima mandat da vodi pregovore sa Srbijom.

Thaçi je prethodno rekao da će, kao predsjednik, ponuditi svaki savet koji je potreban i da će podržati delegaciju.

Kosovo veruje da će konačni sporazum u dijalogu sa Srbijom omogućiti recipročno priznanje i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije. Dok se predsednik Kosova, Hashim Thaçi, zalagao i za promenu granice, odnosno za pripajanje Preševske doline Kosovu, premijer Ramush Haradinaj bio je kategorično protiv toga.

 

Radio Slobodna Evropa

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje