Od sledeće godine, na svim proizvodima mora biti zastava zemlje-proizvodjača

Na Kosovu će početkom iduće godine početi primena uredbe po kojoj na svakom proizvodu, pored cene, treba da bude istaknuta i zastava zemlje-proizvodjača, preneo je danas portal koha.net.

Po navodima portala, cilj uredbe je da se kupcima omogući da lakše identifikuju robu i da se opredele za domaće proizvođače.

„Zastava zemlje porekla robe treba da se postavi blizu prodajne cene za jedinicu, ne dalje od centimetra od cene proizvoda. Veličina zastave koja pokazuje zemlju porekla robe treba da bude u proporcionalnoj veličini s cenom proizvoda,“ kaže se u administrativnom uputstvu koje treba da bude usvojeno do kraja godine.

Opozicija na Kosovu ocenila je da je pored te „patriotske mere“, potrebna „mnogo sadržajnija ekonomska politika koja će doprineti sniženju domaćih proizvoda“.

Novu najavljenu meru zaštite domaćih proizvoda pohvalio je još pre dve nedelje i Sulejman Neziri, vlasnik jednog od marketa iz Ferizaja koji godinama svoj marketing zasniva na činjenici da ne nudi srpske proizvode.

Prema njegovim rečima, ova nova mera će biti još jedan korak koji će usmeriti pažnju na domaće proizvode.

„Smatram da domaći proizvodi nisu dobili nikakvi šansu. Sramota je to što se svi proizvodi uvoze iz Srbije a da lokalnim preduzetnicima nije data šansa, nezavisno od toga što kvalitet proizvoda nije baš visok,“ rekao je Neziri.

Izvor: Kossev

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje