Neredi u Parizu: Policija protiv demonstranata konjima, oklopnim vozilima i gumenim mecima (Video)

Protesti su se proširili i na Belgiju. Tako je stotinjak osoba uhapšeno u subotu nakon sukoba “žutih prsluka” i policije u Briselu koja je demonstrante rastjerala suzavcem i vodenim topovima.

Oko 500 učesnika protesta marširalo je prema evropskim institucijama, gdje ih je dočekao policijski kordon, prenosi “Belga”. Manja grupa uspjela je probiti barikadu, bacajući boce i metalne šipke na policajce koji su uzvratili suzavcem.

U međuvremenu je nekoliko stotina demonstranata blokiralo važnu saobraćajnicu. Učesnici protesta su u ulicama u blizini službene rezidencije premijera gađali policiju kamenjem. Policija je iz obližnje ulice te uz pomoć vodenih topova odgovorila demonstrantima, piše “Belga”.

16.00

U centru Pariza gore automobili, policija u obračunu s demonstrantima koristi i oklopna vozila.

14.55

Policija je demonstrante tjerala i gumenim mecima, a nasrnula je na njih i konjima.

14.13

Francuski policijski odredi za suzbijanje nereda ispalili su u subotu u Parizu suzavac na pripadnike “žutih prsluka” nakon sukoba na početku protesta.

Na ulicama vlada potpuni haos, bacaju se petarde, čuju se eksplozije.

Iz Pariza stižu dramatični snimci. Stotine demonstranata sukobljavaju se s policijom, koja je bila prisiljena rastjerati ih suzavcem.

13.37

Prema posljednjim podacima, širom Francuske protestira gotovo 30.000 ljudi, od kojih je 8.000 u Parizu.

11.00

Ustanak je pred vratima Francuske, tako je portparol “slobodnih žutih prsluka” Benžamin Koši (Benjamin Cauchy) opisao današnje proteste u Parizu.

Francuske snage reda od ranog jutra raspoređene su u Parizu “žutih prsluka”.

Od jutros je u Parizu uhapšeno najmanje 481 osoba pod sumnjom da su planirali nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, saopćila je uprava pariske policije.

Njih 211 zadržano je u pritvoru.

Stotine demonstranata okupile su se kod Trijumfalne kapije, nakon čega su, okruženi velikim brojem policajaca, mirno marširali pored Jelisejske palače, rezidencije predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emamnuel Macron).

Vlasti su na teren u Parizu poslale oklopna vozila i 8.000 policajaca zbog bojazni da će ovo biti najnasilniji protesti dosad.

Širom Francuske danas će biti raspoređeno ukupno 89.000 pripradnika policije.

Turistička mjesta Ajfelov toranj i Luvr zatvorena su danas usljed straha od nanošenja nove štete, nakon što je tokom prethodnih protesta oštećena Trijumfalna kapija. Protesti su organizirani zbog odluke Makrona da poveća porez.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje