Brnabić: Ako Kosovo osnuje vojsku, mi ćemo vojno intervenisati

Premijerke Srbije Ana Brnabić dala je u srijedu naslutiti da bi stvaranje vojske Kosova moglo isprovocirati vojnu intervenciju Beograda, dvadeset godina nakon rata.

“Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali, nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva”, rekla je Brnabić novinarima.

No, kosovski premijer Ramush Haradinaj rekao je da Kosovo svoju vojsku formira za Avganistan i Irak i da bi pomogli drugim zemljama, te ističe da nije prijetnja kosovskim Srbima koje poziva da se pridruže budućoj armiji.

Haradinaj je ocijenio da su navodi kako Kosovo “formira vojsku za sjever”, većinski naseljen Srbima, “čista laž“ te naglašava da “neće biti rata”, prenosi portal Kossev.

Na izjavu Haradinaja uzvratio je ministar obrane Aleksandar Vulin ironičnom ocijenom kako su “Albanci sa Kosova već i u Iraku i Afganistanu i Siriji i svugdje gdje su teroristi Al Qaede i i Islamske države”.

“Ako Haradinaj želi slati Albance sa Kosova u Irak i Avganistan, ne treba za to pokušavati napraviti vojsku”, rekao je Vulin.

U jeku prijepora Beograda i Prištine iz Brisela stiže poruka da je sada “loš trenutak” za transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u kosovsku vojsku.

“Takav korak dolazi u pogrešno vrijeme, suprotan je preporukama brojnih NATO saveznika i može imati ozbiljne posljedice po kosovske evroatlantske integracije”, poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Naglasio je kako NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora biti u skladu sa ustavom Kosova.

Stoltenbergu je stigao odgovor iz Prištine kako kosovske vlasti nisu bile u prilici objasniti svoje planove i namjere partnerima iz NATO čiji član Kosovo želi postati.

Funkcioner KBS-a Burim Ramadani ocijenio je da u porukama NATO “nema mjesta konfuziji”. “Transformacija KBS u skladu je bilateralnim i multilateralnim obavezama država članica NATO, kao i misije NATO na Kosovu “, prenosi Ramadanija prištinski portal Gazeta Expres.

Stoltenbergovu poruku Ramadani tumači kao posljedicu “poteškoća koje NATO ima po pitanju konsenzusa”, jer postoje države članice koje ne priznaju Kosovo.

Pročitajte još:

Haradinaj odgovorio Srbiji: Vojska nije za sjever, već za Avganistan i Irak

Ramadani demantuje Stoltenberga

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje