Isak Meta: 100% siguran!

Često se kaže da je jutro pametnije od večeri, da kad razmisliš doneseš pravedniju odluku pa i zapažanje… Prošlo je dvije noći od donošenja odluke Vlade Republike Kosovo o uvođenju taksi od 100% na uvoz robe bosanskog i srbijanskog porijekla, nakon dugog analiziranja i razmišljanja odlučio sam izneti moje zapažanje.

Iskreno, očekivao sam oglašavanje nekog od bošnjačkih političara na Kosovu i bošnjackih političara Bosne i Hercegovine povodom ove odluke Vlade ali ih nema! Ipak se odluka tiče i Bosne i Hercegovine, ekonomije Bošnjaka u matici, odnosima naše drzave prema matici i odnosima naše matice prema drzavi kosovskih Bošnjaka!

Dok na Kosovu vlada euforija odobravanja odluke bošnjački političari šute, ne oglašavaju se da se slažu, valjda nisu protiv, ili nesmiju pričati…samo oni znaju.

Razmišljam…ministar Bošnjak u Vladi Republike Kosova je glasao za uvođenje ovakve mjere prema Bosni, možda je trebao zatraziti da se ova mjera ne odnosi na proizvođače iz Federacije ponovo pravdajući poziciju Bošnjaka u Bosni, mozda je trebao uspostaviti kontakte sa bošnjačkim političarima i služiti kao most saradnje sa Vladom Kosova, možda je preumoran…

100 % sam siguran da svi želimo mir, normalan život, ekonomsko blagostanje, socijalnu sigurnost, slobodu kretanja, poštovanje…

Odluka Vlade Kosova za uvođenje dažbina od 100% na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine je odgovor na dugogodišnje sabotiranje Kosova od strane ovih zemalja a koje je kulminiralo nedavnim neuspjehom Kosova da postane član Interpola. Podsjetiću, Bosna je i pri ovom glasanju bila na strani Srbije.

Građani Kosova su zeljni normalnog života, sportisti Kosova su željni nesmetanog učešća na međunarodnim takmičenjima, kosovski privrednici su žudni ravnopravnog tretmana u regionalnoj ekonomiji, građani Kosova su željni slobode kretanja…ali su nažalost skoro uvijek uskraćeni osnovnih ljudskih prava aktivnostima bosanske i srbijanske spoljne politike.

Odluka Vlade o uvođenju taksi od 100% na uvoz robe srbijanskog i bosanskog porijekla je opšteprihvaćena u narodu što potvrđuje da je višegodišnje sabotiranje dostiglo vrhunac, građani Kosova više iz inata ne žele srbijanske i bosanske proizvode pa i pod uslovom da potrošačka korpa poskupi!
Brojni su razlozi zbog kojih je Vlada Kosova donijela ovakvu odluku i prema Bosni i Hercegovini.

Od završetka rata na Kosovu spoljna politika Bosne i Hercegovine prema Kosovu se ne razlikuje od srbijanske i vrlo često su odnosi Bosne prema Kosovu rigorozniji od srbijanskih.

Od potpisivanja sporazuma putovanja kosovskih građana kroz Srbiju su liberalizovana dok Bosna sprovodi vizni režim prema Kosovu uz vrlo rigorozne mjere odobravanja, bilo je slučajeva neodobravanja posjeta Bosni i visokih zvaničnika Kosova.
Puno je slučajeva sabotiranja Kosova od strane delegacija Bosne i najčešće su postupci Bosne bili u skladu sa srbijanskom politikom prema Kosovu.

Bosnjaci Kosova su umorni od pravdanja odluka Bosne i odnosima bosansko-bošnjačkih političara prema Kosovu.

Zadnje glasanje u Interpolu je sigurno kulminacija u tim odnosima koje je iritiralo da Vlada Kosova donese takvu odluku i prema BiH. BOSANSKI GLAS JE MOGAO BITI UZDRŽAN A NE PROTIV!
Bosna je trebala podržati Kosovo da postane član Interpola i samim tim pomogne regionalnoj sigurnosti i borbu protiv organizovanog kriminala.

Bošnjački političari u Bosni i Hercegovini trebaju znati da je Kosovo donekle spremno razumjeti neutralan stav zvanicnog Sarajeva prema Kosovu ali nikako ne želi prihvatiti otvoreno sabotiranje i agresivnu spoljnu politiku prema Kosovu i kršenje osnovnih ljudskih prava građana Kosova. Bošnjački političari u Bosni i Hercegovini se moraju potruditi da glas Bosne u spoljnopolitičkim odnosima prema Kosovu nikada ne bude “protiv”, u slučajevima kad ne može biti “za” onda treba ostati “uzdržan”.

100% sam siguran da je odluka Vlade Republike Kosovo o uvođenju taksi od 100% na uvoz robe srbijanskog i bosanskog porijekla ispravna i isprovocirana dugogodišnjem ponižavanju Kosova i njenih građana. Odluka je opomena da se odnosi Bosne i Kosova trebaju poboljšati, da bošnjačko-bosanski političari moraju uspostaviti aktivnije kontakte sa Kosovom i kosovskim Bošnjacima.

Isak Meta,
Bošnjački aktivista sa Kosova

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje