Haradinaj: Vučić bi da ruši moju vladu jer ne podržavam podelu

Stiče se utisak da je, što se više primičemo konačnom dogovoru Beograda i Prištine, situacija na terenu sve napetija. Ima onih koji ovo tumače i kao pokušaj zvaničnika Prištine da što duže odlažu početak rada Specijalnog suda?

Ne mogu da ne kažem da jedna situcaja ne utiče na drugu. Kosovo je zadnjih 10 godina pokazivalo razum i bilo, ja bih rekao, razumna strana u dijalogu i neki su uspesi postignuti dijalogom, vidi se da se zadnjih tri ili pet godina ne daje rezultate i da se vraća unazad. Ovi zadnji događaji ne daju najbolji signal ni za sveukupnu situaciju ni za regiju, ali ipak nije cilj da se zaoštrava ili da se pogoršava stabilnost i bezbednost.

Ocena Beograda je da su jutrošnja hapšenja na severu opasan potez koji zaoštrava situacija na terenu?

Ja razumem osetljivost i uznemirenost. Imao sam priliku da jutros razgovaram sa ljudima sa severa i da im objašnjavam da ovo nije usmereno politički na srpsku stranu, Srpsku listu ili na bilo koga, kada tužilac izda naredbu Policija Kosova ne može drugačije da deluje i to je istina..

Sa kim ste sa severa razgovarali?

Ja pričam sa gradonačelnicima tamo, pošto je bitno da znaju da ih poštujemo i da smo zainteresovani da narod živi u miru. Novouspostavljena taksa i ovo danas nema za cilj da pogoršava ili zadaje teškoće srpskom narodu koji živi na Kosovu, ni na centralnom Kosovu ni na severu, ja sam to i danas dao do znanja.

Ništa nije protiv naroda, ja bih zamolio narod da to ne doživljava kao nešto protiv njih, već da mirno nastave svoj život.

Koja su saznanja zvanične Prištine vezana za ubistvo Olivera Ivanovica januara prosle godine? Ovo je glavni razlog današnjih hapšenja u okviru ove istrage?

Da, to je nalog za hapšenje nekih lica na severu, to je izdato od strane tužilaštva, ali ja nemam pristup tome, to je svakako početak istrage. Sud još uvek nije rekao da je neko kriv ili nije. Nevinost postoji dok sud ne dokaže suprotno. Ali istraga i postupak moraju da se razvujaju da bi se saznala istina.

Sasvim je izvesno da je iza inicijala M.R. osoba sa kojom ste se više puta sastajali, zvanično i nezvanično.

Da, gospodin Radojčić nije bio kod kuće, tako su izjavili iz policije. Znalo se da je u Beogradu., bio je na televiziji i Vaša TV je prenela da je na sastanku u Beogradu. Policija možda nije imala informaciju da se nije vratio, ili policija iz nekih razloga nije mogla da odloži ovu akciju, ali sada je gospodin Radojčić pod istragom.

Pod istragom, zbog kog dela?

Povezan je sa slučajem gospodina Ivanovića.

Na severu najvljuju proteste zbog povećane stope carine, jedan je održan, može li to da preraste u sukob?

Ne. Narod je slobodan da protestuje da reguje i da pokaže ono što oseća i mi verujemo da je to normalna situacija vezano za bilo koji događaj, ja Vam govorim istinu. Memamo kontrolu nad onim što tužilaštvo radi i na to ne bi trebalo gledati kao na političku igru, to je ipak tužlaštvo. Onda policija nema izbor nego da to izvrši. I ne znamo koga će tužiti i mi preko tužilaštva ne želimo da postignemo neki naš politički cilj.

A da li ste Vi bili upoznati sa tim da će Policija Kosova izvršiti akciju na severu, pre nego se i desila?

Ne, oni mogu nama da dostave operativne planove, ali ne.

Kako tumačite preporuku Mogerinijeve, da li ćete i ukinuti takse?

Gospđa Mogerini, koja je bila veoma proaktivna za dijalog i regiju, zna da je Kosovo oštećeno od strane Srbije zadnjih godina, nisu poštovana načela CEFTA. Poznato je da ne može roba sa Kosova u Srbiju, poznato je da ne mogu ni kamioni, poznato je da se ne prizna mnogo toga. Poslednje aktivnosti Srbije, pretnje pripadnicima BSK, zamislite Srbi prete Srbima na Kosovu, neko bi rekao “srpska posla”, ali ne, ti Srbi žive na Kosovu, mi moramo da budemo svi zajedno. To je po pravilima, CEFTE, nije istina da smo prekršili to, sve odluke koje smo doneli bazirane su na CEFTA.

Ipak, došle su preporuke iz sedišta EU i kako će se najnoviji potez vlade odraziti na odluku o viznoj liberalizaciji?

Evropljani su i pre dolazili i sedeli tug de Vi sada sedite i tražili da se završi razgraničenje sa Crnom Gorom kako bismo dobili viznu liberalizaciju i rekli mi i bukvalno – nemoj da držiš svoj narod u zatvoru, a sada se ne sećaju tih izjava.. Nije baš sve povezano. Mislim ako vizna liberlizacija dolazi – u redu jer je to pravo građana da budu slobodni na Kosovu pa ipak ove mere će trajati, ne za dan ili nedelju. Sad ako je srpska vlada zinteresovana da se ukinu ove mere moramo da razgovaramo o priznanju. Ne možemo da razgovaramo delimično, prošlo je 10 godina, gubimo vreme i mi i Srbija. Što pre bude završena ova priča, biće normalna situacija.

Kako sa druge strane tumačite to što Srbija nije uvela recipročne mere?

Nije u njihovom interesu. Ima još, mi možemo da idemo na recipročne mere na Kosovu, a oni imaju već recipročne mere, jer mi ne možemo da idemo ni u Srbiju ni preko Srbije. Oni su to već uradii davno i to traje. Nisam bio o tome pre toliko informisan, a od kad sam u vladi, dobio sam sve te žalbe koje šaljemo CEFTI, ostalim institucijama i kod Mogerini i nikada se nisu zabrinuli, i nije sada isto što smo mi preduzeli. Ja, Kosovo može da ukida ovu taksu od 100% i da pravi reciprocitet i onda bi bilo još i gore.

Šta bi bilo u tom slučaju?

To bi zatvorilo granice, to je zatvaranje granica.

Nema dileme da ovi potezi obeshrabruju Srbe i da ovo shvataju kao direktnu pretnju da im ovde nema mesta.

Nije istina. Veruj, mi prvo delimo istu sudbinu, i Romi i Goranci i Aškalije. Svi smo mi trošili te proizvode iz Srbije, ne samo Srbi i nema razlike kod srpskih i albanskih porodica, turskih i nekih drugih. Većinu tih proizvoda nisu koristili Srbi, nego Albanci. Tržište od 500 milina evra ne mogu samo Srbi da naprave. Rekao sam da narod može da putuje i da iz Srbije donosi ono što im treba za porodicu. To je neki drugi oštećeni nivo, a to je trgovina. Znam da kroz trgovinu ta roba dolazi do ljudi, ali ipak trgovinom na višem nivou.

Da li se osećate li se krivim zbog scena paljenja srpskih proizvoda na trgovima Kosova…

To ne prihvtam, to nisu albanske, kosovske scene, ne volim to, ne bi niko trebalo to da radi, niko, to nije u redu.

A, kako ćete građanima Kosova objasniti poskupljenje hleba?

Ne mora da se poskupi hleb.

Već jeste.

Ali, ne mora. Ovi trgovci, ljudi koji donose brašno ili uvoze pšenicu mogu da sve to po istim cenama da dobiju na drugom mestu, to ne bi trebalo da poskupi. To nije u redu da poskupi hleb.

Da li to znači da ćete preduzeti mere protiv onih koji su poskupeli proizvode?

Ko se igra sa cenama i mi ćemo igrati sa sa njima, to nije prihvatiljvo. Posebno te osnovne namernice kao što su hleb i mleko. Nesme da se povećavaju cene osnovnih namernica.

Specijalni sud. Spekuliše se o imenima prvih optužnica, pominju se visoki kosovski zvaničnici koji će morati da dokazuju svoju nevinost, u ovom kontekstu se pominje i Vaše ime?

Volim taj odmor, lepo se tamo odmara. Ja sam se tamo lepo odmorio nekoliko godina. 8 godina su trajala oba procesa.

Da li to znači da ste spremni i za treći put, ako bude trebalo?

Da. Taj mi je sud već potvrdio nevinost, ako treba ja ću još jednom

Razgraničenje, razmena teritorija, termini su koji se poslednjih meseci sve češće čuju u srpskoj i kosovskoj javnosti. Čini se da je to u ovom trenutku najveća tacka sporenja na relaciji između Vas i predsednika Kosova?

Mislim da je to izvor onog što se sada zbiva i nestabilnosti, zato što je dijalog otišao u pogrešnom pravcu. Sada se priča o svemu i mi znamo da niko nije srećan u ovim granicama na Balkanu, svaka zemlja na Balkanu bi pomerila nešto. Otvaranje granica otvorilo bi prošlost i to nije u redu i ja koji sam, kao I moja porodica , preživeo nikada ne bih voleo da to dožive ni Albanci ni Srbi ni niko. I ne razumem igre oko toga. To je prljava igra svakog ko je uključen u to.

Da li Vi to tvrdite, možete da garantuje da do promena granica neće doći?

Do toga neće doći, nema promene granica. Svi koji su ozbiljjni i misle na stabilnost Balkna ne bi ušli u tu prljavu igru jer znaju šta to znači. Stabilnost Balkana je bitna i za Ameriku i Evropu, jedino možda Rusija bila zainteresovana za neki haos ,ali to nije dobro ni za koga. Posebno ne za nas koji živimo ovde.

Srpska lista resena je da podrzi svaku inicijativu za rušenjem Vlade. U međuvremenu, zvanična statistika kaže da poslednjih godinu dana ni jedan njihov amadman na predložene zakone nije prihvaćen.

Ja imam poštovanje za poslnike Srpske liste, nije njima lako položaj da brane prava Srba na Kosovu, pa onda da bidu odgovarni prema Beogradu. Mislim da Beograd greši kada traži od njih dvostruku ulogu, kad bi ih ostavili da budu samo predstavnici Srba i da se bore za preživljanje Srba možda bi se Srbima na Kosovu otvorila više vrata, svaki put kada vidiš da su produžena ruka Beograda onda imaš te prepreke. Ali, ja ih poštujem ako je njihov stav da su na suprotnoj strani, ja to poštujem jer je to demokratija i razume to.

Kako onda funkcioniše vladajuća kolicija?

Ne znam, pravo da Vam kažem, to je sada odluka svih poslanika, poslanici hoće da ruse vladu mogu svaki dan moraju da imaju 61 glas.Tog toga ne bude to mi nastavljamo da radimo

Vi o njima govorite s puno poštovanja, ali sa druge strane srpski ministi su već neko vreme u ostavci, danas je izdata poternica za potpredsednikom ove političke paritije.

To ne izgleda sasvim jasno, kada smo pravili dogovor sa Srpskom listom, tu je sedeo i Radojčić i Rakić I svi ostali ja sam podržao dogovor, sada su došla na red neka pitanja koja nisu bila u okviru dogovora i moj odnos sa Srpskom listom nije rušila samo zbog nas, mene i Srpske liste. Mene i Srpsku listu, nego zbog regionalne politike koja se vodi u Beogradu, Prištini i dalje. Kad bi ostalo samo izmedju nas, ja bih poštovao ono što smo dogovorili, nisam prekršio ništa.

A, oni?

Ni oni. Verujem da je njihova sudbina u rukama gospodina predsednika Vučića, koji od njih traži ovaj ili onaj postupak. Verujem da bi Beograd žrtvao Srpsku listu I srpkse lidere u igri oko podele. Predsednik Vučić bi hteo da se ruši moja vlada, jer ne podržavam podelu. To bi značilo da bi nekako možda ima I parterre na Kosovu, ali ne verujem da je to stav Srpke liste jer nisus vi sa severa, neki su sa centralnog Kosova.

A da li ste Vi njemu uzdrmali pozicije uvođenjem ovih taksi?

Nije ovo prva akcija, Vi znate koliko je Srpska lista van vlade. Svako moja vlada funkcioniše i nema nikakvih opasnosti od strane Beograda. U Beogradu je neka inercija koja je stvorena I oni su nastavili svojim pravcem, ja ovo nisam shvatio kao arogrnciju ali branimo se.

Srbi su na čelu tri vrlo važna ministrstva kako oni funkcionišu danas?

Svi su bili vrlo korektni I Todosijević I Rikalo I Jevtić. Tu je velika greška Beograda ne da ljudima da pomaže svom narodu. Oni bi trebalo da izdovoje ono što je priča BG-PR I ono što je potreb građana na terenu. Da im da prstor da žive samostalno a, ne da budu žrtva Prištine i Beograda.

Da li je Kosovo na pragu novih paralmentrinih izbora?

Mogući su izbori u svakom trenutku. Međutim, meni nisu cilj izbori već da nastavim funkcionisanja koalicine vlade. Imam poverenje gospdina Veseljija i gospodina Ljimaja, veruj mi I van kaolaije jer radim I trudim se. Moja iskrenost nije smao prema jednoj grupi ili partiji, već pokušavam da budem iskren prema svima na Kosovu.

Ono što u redovima srpske zajednice unosi dodatni nemir je već započet proces formiranja vojske Kosova. 5000 vojnika sa teškim naoruažanjem deluje pomalo zastrašujuće?

Ne. To nije samo kosvska vojska to je i NATO. I Srbi mogu da viude tu mnogo stranih vojnika sa teškim naoružanjem. Ništa se na Kosovu neće promenti. To je mala vojska od 5.000 ljudi. Mi ne mislimo a je pretnja vojska, pretnja je kod onih koji nisu iskreni i za koje bi rekao da igraju političke igre bez ikakve milosti prema onima na kojima će te odluke uticati na život. Bio sam pristan kad su kosovski Srbi kada dobili nove činove, bilo je veoma lepo. Bili su srećni. Možda ne samo što vole uniform, već i zato što dobijaju plate, mogu da stvaraju porodicu, plate kod nas su najbolje palte u region koje ima vojska. Tu su bile njihove porodice i sa severa i sa centralnog Kosova i nije u redu da im se svima preti. Neverovatna priča.

Mi smo naprimer naučili Albance iz Prešava, Medveđe i Bujanovca, da sarađuju, da budu u sistemu. Da li smo im taj savet odavno.

Šta se po ovom pitanju, po pitanju formiranju vojske Kosova promenilo od poslednjeg poskušaja da se to učini, krajem decembra prošle godine do danas?

Ovo je bio proces mi smo nudili i stranci su nudili Beogradu razumevanje za to, za ustavne promene nije bilo spremnosti. Onda je bilo aternativni put promena zakona i mi smo to uradili. Svi žele bezbednost, i naša je vojska zbog toga dobrodošla u regionu, pošto i mi doprinosimo bezbednosti ne smao na Kosovu, već možda i u svetu. Jednog će dana I naši vojnici I srpski da služe u prtnerstvu za mir.

Za kraj ovog razgovora da se vratimo na početak ovog razgovora. Kada će biti ukinuta taksa od 100% na prozvode iz Srbije?

Najverovatnije kada priznamo jedni druge, ali ne možemop više delimično, ali to nije dalo rezultat.

Koliko je realno očekivati da će predsednik Srbije potpisati bilo koji dokumento priznanju nezavisnosti?

Ako nije njegov interes i interes njegov narod neće, ali kao jeste zašto da ne?

Da li ovo zapravo znači da je dijalog kako mnogi tvrde klinički mrtav?

Sada ima mnogo razloga za dijalog. Ja ne vidim da je dijalog mrtav, sada ima mnogo više razloga da se razgovara i da se reši ono što nije rešeno. Jedna stvar se zna da Kosovo postoji, na Srbiji je da odluči da li će biti dobrim susedkim odnosima ili ne. To je njihov izbor.

ZSO je dogovoren pre više godina, na terenu je nema.

Spremni smo uvek da to rešimo. I heteli smo. Beograd to neće, jer žele nešto više nego što je na papiru. Kad bi to bilo u našim rukama to bi bilo završeno. Beograd nije dao mogućnost srpskim ministrima da se to završi. Ako to radimo, to mora da bue po Ustavu. Beograd cilja više od toga i zato prolongiraju. Zbog toga kritikuju nas.

I tako u krug već godinama?

To je zbog njih nije zbog nas. Možemo da završimo za nedelju dana, ali to mora da bude po Ustavu. Oni to znaju i onda to koče i žale se. I sada kažu da će srpska deca ovo ili ono… neće da fali ni hrana. Ako čujemo nešto mi ćemo kao vlada da se trudimo da to odmah bude rešeno. Ja sm sve ovo najavio Srbima na sastancima iza zatvorenih vrata, jer nas Vi gurate u tu situaciju, ja sma njima uvek govorio: “Imate tržište od 500 milona evra po papirima, a mi znamo da je više, pa poštujte te ljude koji kupuju te proizvode, nemojte na ove načine.” Ovo sam govorio i gospodinu Čadežu, Rajiću i svima koje sam sreo.

Još jednom svakako Srbi Kosova su kod svoje kuće, Kosovo je njihova kuća, nisu gosti i nikako ovo protiv njih, nije cilj da se nekome pogorša život i nije protiv kosovskih Srba. Nije istina da je cilj njihovo iseljavanje, mi smo se pomirili, nemamo ništa što nas muči. Imamo nekih problema sa Beogradom ponekad politički, ponekad bezbednosti, ali nema problema sa kosovskim Srbima.

https://youtu.be/FNUnDpgTYtA

Izvor: RTK2

Podjeli

1 komentar

  1. Kako je ovaj čovek slatkorečiv.Da je trećina istina o čemu priča Srbi bi bili srećni..Srbi na kosovu nemaju skoro nikakva ljudska prava..U proštini na ulici Srbi ne smeju da pričaju srpski inače bi ih albanci prebili..Moj rodjak je to doživeo.Sva pravoslavna groblja su porusena po tome se vidi koliko vi cenite Srbe.Srbima se ne dozvoljava da dolaze na groblja kada su zadusnice..Ne shvatljivo je da vi ste priznati od zapada a srbi žive u getu i kfor ih prati ili vozi i stiti od albanaca da ih ne napadaju..Sve te priče gosp. Haradinaj su prazne priče..Kada budete pravna drzava (a daleko ste od toga) i da se srbi osećaju sigurno i da ih stiti zakon kao sve druge onda možete reći da je situacija normalna..To sto vi pricate je jedno a kako narod se tamo oseva to je drugo..

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje