Thaçi: Javnost u Srbiji i dalje ubeđena da je Kosovo kolevka Srbije

Kosovski predsednik Hashim Thaçi izjavio je da je u zajedničkom interesu Prištine i Beograda da grade čvrste odnose, a da to podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova, pregovore o pristupanju EU i članstvo Kosova u UN.

„Regionu Balkana je potrebna stabilnost. Da bismo to postigli, potrebna nam je podrška EU i, očigledno, predsednika (Francuske Emanuela) Makrona, jer je Francuska uvek bila u prvim redovima odbrane mira“, rekao je Thaçi francuskom nedeljniku „Poen“.

Na pitanje zašto pregovori o „razmeni teritorija“ Prištine i Beograda tapkaju u mestu, on odgovara da za poteškoće nisu nužno krivi političari.

„Teško je pregovarati, jer su naše istorije tragične. U Srbiji je javno mnjenje i dalje ubeđeno da je Kosovo kolevka Srbije. Potrebno je, dakle, vreme da bi se našim narodima objasnilo da je u zajedničkom interesu izgradnja čvrstih odnosa“, rekao je Thaçi.

Govoreći o „vojsci Kosova“, čije je formiranje Priština najavila, kaže da to „neće biti agresivna vojska, već mešovita nacionalna vojska“.

„Potrebno je da svi prihvate da razgovaraju na konstruktivan način. Kad je reč o razmeni teritorija, na primer, mnogi strahuju da će se tom prilikom otvoriti Pandorina kutija u regionu. Ali to je smešno, jer mi nismo centar sveta i svesni smo svog skromnog mesta“, kaže Thaçi.

Prema njegovim rečima, teritorijalni status kvo predstavlja problem i sprečava dve strane da napreduju ka postizanju trajnog mirovnog sporazuma.

„Moramo raditi za budućnost. Francuska i Nemačka su uspele u takvom poduhvatu. Srbi i Kosovari nemaju Getea i Balzaka da im pomognu. Ali imamo ključnu potrebu da živimo u miru. Istoriju nećemo menjati: Srbija i Kosovo su ratovali. Ali, možemo da pišemo istoriju mireći se“, ističe Thaçi.

Navodi i da je Evropska unija „nada Kosova“, jer je 95 odsto kosovskih stanovnika za ulazak u EU i NATO, a na opasku novinara pariskog nedeljnika da bi, po mišljenju mnogih, proces pristupanja mogla da omete činjenica da je Kosovo većinom naseljeno muslimanima, odgovara da „Unija nije klub hrišćanskih zemalja“.

Kaže i da „ne treba dozvoliti da predrasude i populisti pokvare realnost“ i navodi da se Kosovo „20 godina bori protiv džihadista“.

„Uvek smo veoma obraćali pažnju, tokom rata za nezavisnost, da među svoje saborce protiv Srbije ne pustimo strane borce čiji su motivi bili verske prirode“, tvrdi Thaçi u intervjuu francuskom listu.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje