Vllasi: Francuzi su Vučića stavili pozadi jer je Srbija počela Prvi svjetski rat

“Francuska sramota na Dan pobjede u Velikom ratu”, “Pariz više nije grad svjetlosti”, “Sram vas bilo – Francuzi prodali Thaciju mjesto pored Putina”, podsjetimo, naslovi su u beogradskoj štampi s početka ove sedmice nakon ceremonije proslave 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata u Parizu.
Srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću protokol nije dodijelio mjesto uz šefove država zemalja pobjednica.

Azem Vllasi, bivši kosovski političar, ugledni advokat, analitičar, savjetnik kosovskog predsjednika Hashima Thaçija za vanjsku politiku, kao i Ministarstva vanjskih poslova Kosova, u razgovoru za Radiosarajevo.ba govori o žestokim reakcijama Srbije i mogućoj pozadini cijelog slučaja.

Iako je ambasador Francuske u Beogradu Frederic Mondoloni uputio izvinjenje Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sjedenja na svečanosti obilježavanja Dana pobjede u Parizu, dok francuski list Figaro danas piše da je „Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji u Parizu“, Vllasi smatra da ništa nije slučajno.

„Gdje god vide pretstavnike Kosova na međunarodnoj sceni, Vučić i njegovi trabanti polude. A što se tiče mjesta gdje je Thaqi sjedio, a gdje Vučić, očigledno je da predsjednik Srbije ne poznaje francuski protokol. On bi da vidi sebe kao da je Srbiji mjesto među pobjednicima u Prvom svjetskom ratu. A Srbija je, historijski gledano odgovorna za početak tog rata! Zbog Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda i uloge Srbije u tome. To je francuski protokol sigurno imao u vidu kada je Vučića smjesto tamo negdje pozadi“, kazao je Vllasi za Radiosarajevo.ba.

To što su se ostaci srpske vojske, dodaje Vllasi, „šlepovali uz Francusku i Britansku vojsku 1918. iz pravca Solunskog fronta, ne svrstava je u red pobjednika“.

Osvćući se na susret kosovskog predsjendnika Thaqija sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je, također, u Srbiji dočekan s iznenađenjem, Vllasi kaže:

„Usputni susret Thaqija sa Putinom u Parizu nema nikakav značaj. Rusija, nažalost i nadalje hrabri Srbiju u antikosovskoj politici i tu se nista ne mijenja“, zaključio je Vllasi.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje