Premijerka Srbije kaže da se genocid u Srebrnici nije dogodio

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je u intervjuu za ”Deutsche Welle” da je masakr u Srbrinici 1995. godine bio “gnusni zločin, ratni zločin”.

“To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo”, rekla je.

Na konstataciju novinara da su dva međunarodna suda presudila tako i na insistiranje da odgovori da li će Srbija načiniti korak koji traži Savjet Evrope, Brnabić je više puta ponovila da je masakr u Srebrenici bio užasan zločin, ali ne i genocid. “Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete cjelu populaciju, žene, djecu, a to ovdje nije bio slučaj”, rekla je.

Odgovarajući na pitanja o odnosu prema ratnim zločinima, premijerka je ocjenila da je “Srbija ubedljivo najbolji primjer u regionu kako se treba odnositi prema ratnim zločinima”.

“Nikako ne možete da negirate sve što je Srbija uradila u pogledu ratnih zločina od 2000. godine. U poslednjih osamnaest godina je urađeno daleko najviše od svih ostalih zemalja u regionu”, navela je.

“Možda možemo više i uradićemo više da obezbedimo vladavinu prava u Srbiji i da se suočimo sa prošlošću i okrenemo budućnosti. Srbija će odraditi svoj deo, ali bih upozorila sve da ne gledaju samo u Srbiju već da pogledaju šta rade druge zemlje regiona”

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje