Macron pomnožio Trampa sa nulom: Predsjednik SAD-a ga napada na Twitteru, a on mu BRUTALNO odgovorio

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu, nakon što ga je američki predsjednik Donald Trump napao na Twitteru, da se dva dugogodišnja saveznika poput Francuske i SAD-a međusobno moraju odnositi s poštovanjem i da je Francuska američki saveznik, ali nije vazalska država.

U pet postova objavljenih u utorak, Trump je kritizirao ključnog američkog saveznika zbog poraza koji je gotovo doživjela od Njemačke u dvama svjetskim ratovima te zbog vinske industrije i Macronove niske popularnosti.”U svakom trenutku naše povijesti, bili smo saveznici, a između saveznika potrebno je poštovanje”, rekao je Macron navodeći francusku potporu američkom ratu za neovisnost i američku potporu u dvama svjetskim ratovima.

Macron: Puštam Trumpa da se igra politike

“Mislim da Francuzi ne očekuju da odgovorim na tvitove, nego da nastavimo tu važnu povijest”, kazao je za TF1 u intervjuu na nosaču zrakoplova Charles de Gaulle, kako prenosi Hina.

Trump igra samo za domaću publiku, dodao je.

“Mislim da se igra politike i puštam ga da se igra politike”, rekao je Macron.

Upitan o svom prijedlogu da se stvori europska vojska, što je Trump kritizirao u tvitovima prošli tjedan, Macron je odgovorio: “SAD naš je povijesni saveznik, a bit će to i dalje. To je saveznik s kojim smo preuzimali rizike, s kojim smo izvodili najkompliciranije operacije. Biti saveznik međutim ne znači biti vazalska država”, istaknuo je francuski predsjednik.

Emmanuel Macron je rekao kako je njemu važnija odlična suradnja između američke i francuske vojske nego objave na Twitteru američkog predsjednika.

U nekoliko objava na popularnoj društvenoj mreži na internetu, Trump je u utorak napao Macrona zbog njegove ideje da je potrebna europska vojska radi obrane Europe.

Operacije bez presedana

Nakon toga je naveo kako je francuski predsjednik vrlo nepopularan prema istraživanjima javnog mnijenja.

Predsjednik SAD-a je napisao i kako je francuska trgovinska praksa nefer i kako je ekonomija ove europske države u depresiji.

“Ono što mi je važno, iskreno, jest ono što radimo s američkom vojskom”, rekao je Macron novinarima na nosaču zrakoplova, prenosi Reuters.

“Izvest ćemo vrlo konkretne operacije s Amerikancima. I kad smo proveli operaciju bez presedana krajem travnja u Siriji s Velikom Britanijom i Amerikom, učinili smo to u savršenoj suradnji i odlično smo je izveli”, istaknuo je francuski predsjednik.

Trump je u utorak napao Macrona u seriji tvitova koji pokazuju koliko su se nekoć prijateljski odnosi pokvarili, samo dva dana nakon povratka iz Pariza.

U pet postova objavljenih isti dan kad su francuski dužnosnici obilježavali godišnjicu terorističkih napada u kojima je ubijeno 130 ljudi u Parizu, Trump je kritizirao ključnog američkog saveznika.

Trump: Učinimo Francusku ponovo velikom

Američki predsjednik vratio se u Washington nakon vikenda provedenog u Parizu na komemoraciji 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata gdje su do punog izražaja došli zategnuti odnosi između njega i europskih saveznika.

Trump je u utorak naveo Macronovu “nisku popularnost” i nepoštene trgovinske prakse te branio svoju odsutnost s komemorativnog događaja u subotu kazavši da mu je američka tajna služba zabranila vožnju avenijom zbog lošeg vremena.

Ciljajući na Macronove nedavne komentare o tome kako se Europa mora sama braniti, Trump je napisao “u dva svjetska rata to je bila Njemačka – kako je to završilo za Francusku? U Parizu su počeli učiti njemački prije nego se priključio SAD. Platite NATO-u ili ne!”

“Uzgred, nema nacionalističkije zemlje od Francuske, vrlo ponosan narod – i to s pravom!”, napisao je Trump u seriji tvitova, završivši porukom pisanom velikim slovima: “UČINIMO FRANCUSKU PONOVNO VELIKOM”.

(SB / Agencije)

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje