Haradinaj uvjeren u članstvo Kosova u Interpolu

epa06230007 Kosovo Prime Minister Ramush Haradinaj answers media questions during a joint press conference in Tirana, Albania, 27 September 2017. Kosovo's Prime Minister Ramush Haradinaj arrived in Tirana for an one day official visit. EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio u četvrtak kako je uveren da će Kosovo postati članica Interpola na narednoj sednici Generalne skupštine ove organizacije, koja će krajem novembra biti održana u Dubaiju, te da je dogovor sa Srbojom moguć samo uz međusobno priznavanje.

Oseća se, kaže, odgovornim zbog toga što još nije dobijena vizna liberalizacija za građane Kosova, kako je to ranije obećao.

On je rekao da se radi na dobijanju vizne liberalizacije što je moguće pre.

Haradinaj je to rekao studentima Filozofskog fakulteta u Prištini, sa kojima je razgovarao o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova i povećanje poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Priznavanje, a ne korekcija granica

Haradinaj je kazao da je dijalog sa Srbijom potreban, ali samo uz “uzajamno priznavanje granica”, a ne uz njihovu korekciju.

Ponovio je da bi promena granica mogla da predstavlja opasnost.

Govoreći o nedavnom povećanju poreza za 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, on je kazao da bi ta odluka mogla da odstane na snazi u dužem vremenskom periodu, pa čak i da bude dodatnog povećanja.

Upitan o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, Haradinaj je rekao da za “buduću vojsku Kosova nema ograničenja” i da će njeni pripadnici biti na čitavoj teritoriji Kosova.

(Al Jazeera)

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje