Ružičasti dijamant prodat za više od 50 miliona dolara

Britanska aukcijska kuća “Kristi” prodala je dijamant “Ružičasto nasljeđe” (Pink Legacy) za više od 50 miliona dolara, čime je oboren svjetski rekord kad je riječ o cijeni ružičastog dijamanta po karatu.

Skupocjeni dijamant, na jesenjoj aukciji koju je ova aukcijska kuća organizovala u utorak u Ženevi, kupio je poznati draguljar Hari Vinston, saopštio je “Kristi”, prenosi AP.

“Kristi” je očekivao 30 do 50 miliona dolara za dijamant od oko 19 karata, četvrtastog objekta, inače najveći luksuzni ružičasti dijamant koji je ikada obrađen.

Dijamant je, zapravo, prodat po cijeni od 44,5 miliona dolara, ali sa “premijom kupca” i drugim troškovima njegova konačna cijena je 50,375 miliona dolara.

Pripadao je ranije porodici kolekcionara Openhajmer, a “Kristi” navodi da je riječ o jednom od hemijski najčistijih primjeraka, sa skoro nimalo nitrogena, prenosi Tanjug.

Rahul Kadakija, šef sektora ove aukcijske kuće za međunarodno draguljarstvo, kaže da je “Kristi” za 251 godinu koliko posluje prodao samo četiri dijamanta teška više od 10 karata u ružičastoj boji.

Fransoa Kirijel, koji rukovodi sektorom te kuće za Evropu, nazvao je ovaj dijamant “Leonardom da Vinčijem” među dijamantima.

“Ružičasto nasljeđe” je prodato po izuzetno visokoj cijeni od 50 miliona dolara – za 2,6 miliona dolara po karatu, što je svjetski rekord kad je riječ o cijeni jednog ružičastog dijamanta. Prethodni rekord je bio 2,1 milion dolara, ali za mnogo veći kamen, od preko 50 karata”, rekao je Kirijel.

U Ženevi će danas američka aukcijska kuća “Sotbi” staviti na prodaju nakit koji je nekada pripadao francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, a koji nije viđen u javnosti u proteklih 200 godina, navodi američka agencija.

(Vijesti.ba)

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje