Raste broj korisnika kokaina, droga stiže i na kućnu adresu

Narkomanija i alkoholizam na Kosovu – kako se boriti protiv poroka koji uništavaju mlade, tema je konferencije održane u Medija centru u Čaglavici, u organizaciji Medija centra, Kancelarije Evropske unije na Kosovu, istraživačke mreža Kosova BIRN i Asocijacije novinara Kosova.

Korišćenje alkohola i psihoaktivnih supstanci predstavlja globalnu epidemiju u 21. veku, čija ekspanzija je pretnja po zdravlje, ali i socijalni i ekonomski razvoj društva. Podaci Svetske zdravstvene organizaciju su više nego poražavajući; U svetu je registrovano na 2 milijarde alkoholičara, 1.3 milijarde pušača i 185 miliona korisnika narkotika. Psihijatar i psihoterapeut Mirjana Tasić naglašava da su bolesti zavisnosti ozbiljan problem koji zahteva stručnu pomoć. Psihoterapija je važan segment u borbi protiv bolesti zavisnosti koje ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno i fizičko zdravlje.

“Bolest zavisnosti nije somatsko oboljenje. Uklanjanjem somatskih tegoba nećemo rešiti problem zavisnosti. Bolest zavisnosti je hronično oboljenje mozga koje ima snažne implikacije na pojedinca, na njegovu porodicu i društvo u celini. Da bi se bolesti zavisnosti uspešno lečile jako je bitno da se primeni kompletan program lečenja bolesti zavisnosti u kojem učestvuje zavisnik njegova porodica i čitav terapijski tim a to lečenje mora da traje više od godinu dana”, istakla je psihoterapeut Mirijana Tasić.

Psiholog Aleksandra Turković kaže da do ovih poroka dovodi socijalno okruženje i da je kod bolesti zavisnosti presudna uloga roditelja u prepoznavanju promena u ponašanju deteta.

“Porodica je ta koja od malih nogu priprema dete za svet. Ako znamo da aktivno slušamo, kako su, kako su proveli dan, učimo ih da stvaraju neku vrstu poverenja sa roditeljima. Uvek postoje oni sitni znaci koji nagoveštavaju da se nešto dešava. Da li je u pitanju da su njegove navike drugačije da ima veću potrebu za snom, da se kasnije vraća kući ili da prosto društvo sa kojima se do tada družio više nije isto, ili da nemamo informaciju sa kim se druži, da uspeh u školi naglo popušta, da higijena više nije ista kao što je pre bila. Prosto, postoje oni sitni signali koji nagoveštavaju i koji treba da bude senzore kod roditelja”, rekla je Aleksandra Turković.

Alkoholizam je jedna od bolesti zavisnosti koja zahteva vrlo ozbiljan pristup i dugotrajno lečenje. NVO “Sinergija” je u svom istraživanju o alkoholizmu među mladima došla do alarmantnih podataka.

“Sproveli smo istraživanje i zaprepastili se time jer smo došli do podatka da 89% mladih ljudi pije. Čak 30% njih kaže da je imalo nekih zdravstvenih problema zbog alkohola, da je 25% njih ulazilo u različite verbalne sukobe sa svojim društvom. Održavali smo veliki broj treninga, dovodili smo čak i ljude koji su lečeni alkoholičari koji su pričali o tome kakve je posledice imao alkohol na njihovu komunikaciju sa ostalim članovima porodice”, zaključila je Jovana Stojanović iz “Sinergije”.

Sve više mladih upada u ciklični krug narkomanije, iz kog se teško izlazi. Safet Bljakaj, predstavnik NVO “Lavirint” ističe da se u njihovoj bazi podataka nalazi oko 1372 zavisnika, od čega 4,8 odsto pripadnika srpske nacionalnosti.

“Još uvek nemam podatke o novim drogama. Mi pokušavamo da pratimo šta se dešava sa tim novim drogama koje su vrlo problematične u Zapadnoj Evropi. Izgleda da smo jedina zemlja na svetu da nemamo nijedan slučaj HIV pozitivih među narkomanima. Imamo prilično nisku stopu obolelih od hepatitis C, recimo negde 36%”, rekao je Safet Blakaj.

Bajram Nuhiu iz Odeljenja Policije Kosova za borbu protiv trgovine narkoticima kaže da su marihuana i kokain najpopularnije droge na Kosovu, a najviše trgovaca narkoticima i korisnika psihoaktivnih supstanci je registrovano u regionu Prištine, Prizrena i Uroševca.

“Broj korisnika kokaina je u blagom porastu. Postoji novi trend u narudžbini narkotika koji se obavlja poštom. To je zabeleženo 15 slučajeva nabavke kokaina, ekstazija i metamfetamina u manjim količinama. Toga ranije nije bilo. Ove godine smo raskrinkali 13 kriminalnih grupa koje su se bavile narkoticima”, poručuje Barjam Nuhiju iz Policije Kosova.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, stopa alkoholizma među mladima na Kosovu je niska u poređenju sa onima iz SAD i EU. Najbolji način borbe protiv bolesti zavisnosti je prevencija, kroz edukaciju mladih i upoznavanje sa svojstvima posledicama konzumiranja psihoaktivnih supstanci, zbog čega je i organizovana debata u Medija centru u Čaglavici, u saradnji sa Kancelarijom Evropske unije na Kosovu, istraživačkom mrežom BIRN na Kosovu i Asocijacijom novinara Kosova, posvećena narkomaniji i alkoholizmu, kao vodećim porocima među mladima.

Izvor: RTK2

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje