Hamas upozorava da će raketirati izraelske gradove zbog udara

Najmanje pet Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od ponedjeljka navečer.

Oružano krilo Hamasa objavilo je da će pojačati napade i raketne udare na izraelske gradove Ashdod i Beersheba ako Izrael nastavi da izvodi zračne udare na civilne zgrade u Gazi.

Najmanje pet Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od ponedjeljka navečer u najgorem nasilju između dvije strane od rata iz 2014. godine.

Do eskalacije je došlo nakon što je najmanje sedam Palestinaca ubijeno u nedjelju u tajnoj izraelskoj operaciji, na šta je Hamas odgovorio raketnom paljbom iz Gaze.

Hamasovo upozorenje da bi mogao proširiti domet raketnih napada je izdato u utorak, nekoliko sati nakon što je raketa iz Gaze ubila Izraelca u direktnom napadu na stambenu zgradu u obalskom gradu Ashkelonu.

Raketa je ispaljena nakon što je u izraelskom zračnom udaru uništena zgrada Hamasove televizije Al-Aqsa u Gazi u ponedjeljak navečer.

Gradovi na nišanu

Glasnogovornik Hamasovog vojnog krila je u saopćenju naveo da je Ashkelon “ušao u domet vatre kao odgovor na bombardiranje civilnih zgrada u Gazi”.

“Okupirani al-Majdal (Ashkelon) je sada na našem nišanu u odgovoru na granatiranje civilnih zgrada u Gazi… Ashdod i Beersheba su naredne mete ako neprijatelj nastavi da bombardira civilne zgrade”, napisao je Abu Ubaidah na Twitteru.

Od tri grada, Ashkelon je najbliži Gazi.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prekinuo je službenu posjetu Kuvajtu i vraća se u Ramallah zbog izraelskih napada u Gazi, prenosi Anadolija.

U jeku napada palestinski predsjednik Abbas je boravio u zvaničnoj posjeti Kuvajtu, preno

“Predsjednik Abbas prekinuo je posjetu i vraća se u Ramallah zbog izraelskih napada u Gazi i pogoršane sigurnosne situacije u regiji”, saopćio je Hussein es-Sheikh, član centralnog vijeća palestinskog pokreta Fattah.

Zbog izraelskih zračnih napada u Gazi je obustavljena nastava u školama i rad javnih ustanova.

Iz Ureda vlade u Gazi navedeno je da nastavljaju sa radom bolnice i zdravstvene ustanove.

Izraelska avijacija je u ponedjeljak navečer uništila zgradu Al Aqsa TV-a, Hamsovog tv-kanala, a zaposleni su evakuirani i nema izvještaja o povređenima..

Prije napada su ispaljene rakete upozorenja kako bi se civili mogli evakuirati.

Pored zračnih napada, izraelska artiljerija granatirala je gusto naseljena mjesta u enklavi.

Posredovanje UN-a

Napadi su uslijedili nakon baražne raketne vatre iz Pojasa Gaze.

Izraelska vojska saopćila je nešto ranije da je iz Pojasa Gaze ispaljeno najmanje 300 raketa u pravcu Izraela.

“Deseci raketa je presreo sistem zračne odbrane Gvozdena kupola”, saopćila je Press služba izraelskih odbrambenih snaga.

Najnovije borbe bacile su sumnju na nedavno postignute sporazume uz posredovanje Egipta i zvaničnika UN-a u cilju smanjenja napetosti, javio je AP.

UN je saopćio da radi s Egiptom kako bi se došlo do obustave vatre.

U međuvremenu, Egipat je saopćio Izraelu da je potrebno da prestane sa eskalacijom nasilja u pojasu Gaze, izvijestio je Reuters.

Izvor: Al Jazeera

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje