Otvorena Globalna nedelja preduzetništva na Kosovu

U organizaciji Inovacionog centra Kosova (Innovation Centre Kosovo) i Američke privredne komore otvorena je Globalna nedelja preduzetništva, čime se Kosovo pridružilo brojnim zemljama širom sveta u organizovanju ovog događaja.

Ceremonija otvaranja upriličena je u plenarnoj sali Skupštine Kosova u prisustvu predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija i premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

Veseli je tom prilikom izjavio da perspektiva zemlje i ekonomski razvoj zavise od inovativnih ideja i preduzetništva, te od inicijativa privatnika. On je istakao da su Kosovari godinama preživljavali od privatnog biznisa, te je naglasio da je siguran da je mnogo više Kosovara zaposleno u privatnom sektoru u zapadnim zemljama, nego što ih je u javnom i privatnom sektoru na Kosovu.

“Ova preduzetnička snaga naših ljudi u dijaspori, treba postepeno, ali i snažno prebaciti u njihovu zemlju, Republiku Kosovo. To je ono što ćemo zajednički uraditi i sa Vladom Kosova i sa ministrima kojima je to obaveza”, kazao je Veseli.
Podsetio je da je jedna od zajedničkih ideja ove vladajuće koalicije da se formira Ministarstvo za inovacije i preduzetništvo.

Premijer Ramush Haradinaj je kazao da Kosovo ima napredne zakone za vođenje biznisa i s tog aspekta takmiči se sa zemljama liderima u preduzetništvu. Međutim, Haradinaj je naglasio da je Kosovo najviše hendikepirano po pitanju energije, jer biznisi gube 300 miliona eura godišnje zbog energije.

“Energija nas drži kao taoce više od decenije i mi smo zakasnili sa investiranjem u energiju. Svetska banka je zakasnila i na kraju se povukla od investiranja u energiju. Na sreću energetski projekat (Nova Termocentrala) za stabilno snabdevanje energijom još uvek je u opciji. Mislim da ćemo imati najveću investiciju u energiji na Kosovu, od 1,3 milijarde dolara, od strane američkog investitora Control Global”, kazao je premijer.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje