Iz “Ferrera” napokon priznali da postoje dva recepta za “nutellu”

Kontroverza u vezi s razlikom u kvalitetu “nutelle” najprije je rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije i ukusa potrošača.

To je izjavila Mari-Pol Benasi (Marie-Paule Benassi), direktorica Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji, na okruglom stolu o pravima potrošača održanom u Zagrebu.

Proteklih godina su različite studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i “starih” članica. Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzorka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu uporedivi, piše “T portal”.

– Razgovarali smo s “Ferrerom”, vlasnikom proizvoda “nutelle”, pa su nam objasnili kako imaju dva recepta. Originalni je recept, onaj iz Italije, dostupan u svim zemljama članicama, osim u Njemačkoj. Tamo se koristi drugačiji recept – odgovorila je ona na upit o problematici dualnog kvaliteta proizvoda na evropskom tržištu, u vezi sa slučajem “Nutelle”.

– “Ferrero” odsad radi na promjeni recepta s ciljem približavanja italijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni italijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama – dodala je Mari-Pol Benasi.

Ona je, također, napomenula kako ne postoji jasna definicija kvaliteta u Evropskoj uniji te kako puno toga zavisi od tradicije i ukusa ljudi. Napomenula je kako u EU postoji široka zakonodavna osnova koja štiti prava potrošača, premda je za taj proces kao najvažniju istakla svijest potrošača o vlastitim pravima.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje