Haradinaj: Vojska će delovati na čitavoj teritoriji Kosova

Premijer Kosova Ramush Haradinaj govorio je u intervjuu za prištinsku agenciju Kosova press o formiranju Vojske Kosova, ne precizirajući datum kada bi to moglo da se dogodi. Haradinaj je istakao i da je važno da sve zajednice koje žive na Kosovu budu deo vojske, kao i da je njihov primarni zadatak da zaštite Kosovo, napominjući i da će vojska delovati i na jugu i na severu.

O pitanju Vojske Kosova govorio je i državni sekretar u nemačkom Ministarstvu obrane Tomas Zilberhorn koji smatra da će proces osnivanja kosovske vojske trajati narednih 10 godina.

Bez obzira na nacionalnost svi pripadnici KBS-a su dužni da brane Kosovo, u suprotnom će odgovarati, rekao je Haradinaj, napominjući da u redovima KBS-a ima izuzetno vrednih momaka i devojaka iz svih zajednica. Premijer je govorio i o razlikama između KBS i Vojske Kosova.

“Uveravam vas da je razlika velika, povećava se nadležnost KBS-a i daje mandat za odbranu Kosova.”,naglasio je on.

Haradinaj je rekao i da će vojska delovati na čitavoj teritoriji Kosova, uključujući i sever, ne precizirajući datum kada bi moglo da dođe do potpune transformaciji KBS-a u Vojsku Kosova.

“Stvaranje vosjke ne treba vezivati za datume. To je proces koji traje stotine godina. Formiranje Vojske Kosova se može dogoditi 28. novembra, ali može se dogoditi i pre ili posle tog datuma”, rekao je Haradinaj.

O pitanju formiranja Vojske Kosova govorio je i državni sekretar u nemačkom Ministarstvu odbrane Tomas Zilberhorn koji smatra da će se ovo pitanje rešiti u narednih 10 godina.

“Kosovo nisu svi priznali i to je sporno pitanje. Zbog toga je važno da naglasim da u inicijativi za donošenje zakona koja je podneta u parlamentu ne stoji pojam – vojska. Ja na to gledam kao na početak procesa transfromacije u narednih 10 godina. U tom periodu bi trebalo da se reše sva sporna pitanja”, kazao je Zilberhorn.

Podsetimo, Skupština Kosova je prošlog meseca usvojila Zakone o transformaciji KBS-a u Vojsku Kosova. Za ove nacrte Zakona nisu glasali poslanici Srpske liste.

Izvor: RTK2

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje