Uhapšen najbogatiji Makedonac

Jordan Orce Kamčev, po Forbesu, najbogatiji Makedonac, uhapšen je u petak na početku istrage u predmetu „Imeprija“ Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) u Skoplju, povezanog sa krivičnim djelima pranje novca, zloupotrebe službenih ovlaštenja, povlašćivanja povjeriocima.

U Skoplju je objavljeno da je u istrazi poslije upada u sve objekte kompanija u vlasništvu Kamčeva, uhapšeno pet osoba, među kojima i njegov poslovni partner Cvetan Pandeleski. Ekipe SJO, uz asistenciju operativaca odjeljenja za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije MUP-a “na terenu” su od šest sati kada je počeo pretres u kompaniji „Orka holding“ u Skoplju.

Poslije predistražnog postupka SJO, kada je 29. avgusta, bio saslušan i Kamčev, kako je objavljeno, otvorena je nova istraga pod kodnim nazivom „Imperija“ protiv Kamčeva, ali i bivšeg šefa tajne policije MUP-a Makedonije i bliskog rođaka bivšeg premijera Nikole Gruevskog – Saše Mijalkova, Nenada Josifovića, Cvetana Pandeleskog, Ratke Kunoske Kamčeve, Hristine Kamčeve Stojčeske, Zorice Arsovske, Liljane Gajdovske, Vladislava Stajkovića, Todora Mirčevskog, Dejana Janeva, Vanča Mijalčeva i Jovančeta Taskovskog, zbog postojanja osnovane sumnje za počinjena krivična djela “zločinačkog udruživanja”.

– Tokom predistražnog postupka, preduzimanjem različitih istražnih radnji, kao i primjenom posebnih istražnih mjera, osigurano je dovoljno dokaza iz kojih je proizašla osnovana sumnja da su u periodu od 2002. do 2013. godine osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret lično i preko pravnih lica koja su bila ili su u njihovom vlasništvu – navodi se u saopćenju SJO.

Precizirano je da je u petak SJO u saradnji sa MUP, izvvršilo 12 pretresa i da je uhapšeno petoro osumnjičenih, koji su izvedeni pred sudiju.

Proširenje istrage

Iz SJO je najavljeno da se „uskoro očekuje proširenje istrage prema novim osobama i za nova krivična djela”..

Imovina

Jordan Orce Kamčev prema ranije objavljenim podacima, vlasnik je i akcionar u brojnim firmama u Makedoniji. Do skora je posjedovao akcije u skopskoj bolnici Adžibadem Sestina, mljekari “Zdravje Radovo”, Hotelu Meriot u Skoplju, Građevinskoj kompaniji “Beton Štip”, (angažovanoj na izgradnji objekata mega projekta za antikvizaciju glavnog grada Makedonije “Skoplje 2014”), Stopanske banke Bitolj…

U vlasništvu Kamčeva bila je i krahirana forma Media print Makedonija (MPM), između ostalog distributer i štampe iz Srbije (i izdanja Kompanije „Novosti“), kojom je rukovodio Srđan Kerim, i čije je poslovanje također predmet istrage SJO zbog nezakonitih donacija kampanje VMRO DPMNE na lokalnim izvorima 2013.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje