Stogodišnjica Prvog svjetskog rata: U Pariz dolazi 70 šefova država i vlada

Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata Pariz će sutra biti domaćin više od 70 šefova država i vlada širom svijeta.

Među brojnim liderima očekuje se i prisustvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ruskog Vladimira Putina kao i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Mirovni sporazum potpisan je 11. novembra 1918. godine i tim povodom će sutra u Parizu biti i zvanično obilježavanje ove godišnjice.

Prošlo je 100 godine od završetka Prvog svjetskog rata, koji je promijenio političku mapu svijeta, srušio carstva i u kojem je povrijeđeno i poginulo više miliona ljudi.

Godine 1914. Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svjetski rat. Neposredni povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda koji se dogodio mjesec dana ranije u Sarajevu.

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antanta i Središnje sile) koji se odvijao na više kontinenata, između 1914. i 1918. godine. Posljedice rata bile su, između ostalog, više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona poginulih vojnika i civila i značajna razaranja država, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera.

Stoga je prvotno nazivan Veliki rat ili Rat koji će okončati sve ratove. Prvi svjetski rat važi za jednog od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj historiji.

Rat koji je završen potpisivanjem kapitulacije Njemačke, trajao je četiri godine, a pored ratnih žrtava, došlo je i do pojave različitih bolesti i epidemija.

Rusija i Njemačka su dvije zemlje koje su dale najviše žrtava u Prvom svjetskom ratu. Naime, u Prvom svjetskom ratu poginulo je 1,8 miliona ruskih i 1,7 miliona njemačkih vojnika. Treća zemlja je Francuska sa 1,3 miliona poginulih vojnika.

 

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje