Odluka o sudbini sprske elektro mreže na Kosovu do utorka

Odluka da li će Elektromreža Srbije ostati deo energetske mreže na severu Kosova ili će ona, po svemu sudeći protivpravno biti izbačena, kako je upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće poznata u utorak.

U Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO) u toku je glasanje koje bi moglo da potraje do utorka, prenosi beogradska agencija Tanjug.

ENTSO, koji čini 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope, će u slučaju da se obistine strahovanja Beograda Kosovu doneti ono što prištinska delegacija nije mogla da izbori u pregovorima.

ENSTO je nedavno naveo da “radi na obuci o mrežnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice – za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo.

Direktorka EMS-a rekla je pre par dana da se Srbija trudi da međunarodnu javnost, pre svega insitucije koje EMS vide kao kontrolni blok na KiM, upozori na značaj tog pitanja koje je nesporno vezano za političke sporazume u mirnom rešavanju problema.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje