Biserko: Podjelom Kosova žrtvuje se sudbina Srba

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocijenila je da je podjela Kosova i razmena teritorija postala legitimna opcija za dio međunarodne zajednice, i upozorila da se takvim rješenjem žrtvuje sudbina kosovskih Srba.

Biserko je za list Danas kazala da je i Srpska pravoslavna crkva svesna opasnosti podjele teritorija.

“Ne ulazeći u to iz kojih razloga se Srpska pravoslavna crkva protivi podjeli i razmeni teritorija između dvije države, moj utisak iz razgovora s tim ljudima koji žive u centralnom djelu Kosova, jeste da im ona (SPC) puno pomaže i da je svesna opasnosti koje im prijete od podjele Kosova”, rekla je ona.

Biserko je kazala da je prilikom nedavne posjete Kosovu čula da predsjednici Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi idejom o razmjeni teritorija “priželjkuju Nobelovu nagradu za mir”, dok građani strahuju da će njihova sudbina biti žrtvovana.

“Da li je zaista vredno žrtvovati Srbe s Kosova da bi se postigao nekakav dogovor po tom nacionalističkom ključu podele i razmene teritorija. Međunarodna zajednica mora biti svesna da svaka podrška ovakvom rješenju stvara i direktno uzrokuje ljudsku nesreću, nesreću običnih ljudi”, poručila je Biserko.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje