Izgubili su kćerku zbog autosjedalice, bila je u položaju koji je za bebu bio koban

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Journal of Pediatric”, u četverogodišnjem razdoblju je 31 dijete umrlo tokom spavanja u autosjedištu

Zbog tragičanog gubitka kćerke neutješna majka Lisa Smit (Smith) odlučila je upozoriti druge roditelje na opasnost od spavanja u autosjedištima za djecu.

Njena tragedija počela je prije tri godine. Dana 10. juna 2015. primila je poziv koji joj je promijenio život. Njena 17-mjesečna djevojčica je zaspala u autosjedištu kod kuće gdje je čuvala dadilja i više se nije probudila.

– To je bila naša predivna djevojčica. Savršena u svakom pogledu. Ali kada su nam prišli ljekari i rekli da joj mozak ne reagira, sve što sam mogla je okrenuti se i reći: ”Znam” – ispričala je Smit.

Istraga je pokazala da je uzrok smrti malene Mije bio položaj u kojem je bila u autosjedištu. Dok je spavala, blokiran joj je dišni put i nije mogla disati.

– Kad je autosjedište u automobilu, položeno je na 45 stepeni, što omogućava bebinoj glavi i vratu da su ispravno naslonjeni i ne blokira se dišni put – pojasnila je dr. Natali Azar.

Međutim, kada se autosjedište odloži na pod, djetetu glava pada prema naprijed i može se ugušiti.

Istraživanje kojim su sagledane povrede djece u dobi od dvije godine i mlađe, a koje su zadobijene u autosjedištima, pokazale su da je u 48 posto slučajeva uzrok smrti bila pozicijska asfiksija.

– Većina roditelja dobiva savjet da ne budi bebu dok spava, ali u situacijama kada se to dogodi u autosjedištu, odmah po napuštanju automobila biste dijete trebali prenijeti u krevetić – upozorila je dr. Azar.

Jednako tako, bebe i djecu u autosjedištima roditelji nikada ne smiju ostaviti bez nadzora.

– Roditelji smatraju da su autosjedišta dizajnirana za bebe pa ih nose u njima i kad se ne voze u automobilu. Stalno viđam sjedišta u kolicima u trgovinama, na podu u crkvi ili restoranima – kaže Smit i apelira na roditelje da to ne čine.

”Gubitak djeteta slama srce. Najgore je što smo našu tragediju mogli spriječiti. Bespotrebno smo izgubili kćerku, a to ne zaslužuje nijedna porodica”, kazala je Lisa.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Journal of Pediatric”, u četverogodišnjem razdoblju je 31 dijete umrlo tokom spavanja u autosjedištu. Još 16 mališana umrlo je spavajući u drugim pomagalima poput dječijih kolica.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje