Guterres: Zabrinut zbog obnovljenih tenzija na Kosovu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je, u najnovijem izveštaju o stanju na Kosovu, da je, uprkos miru koji je u protekla tri mjeseca vladao na Kosovu, zabeleženo nekoliko incidenata koji su proizvod međunacionalnih tenzija i pozdravio je rešenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa.

„Bezbednosna situacija na Kosovu, tokom perioda koji je obuhvaćen ovim izveštajem, ostala je mirna iako su međunacionalne tenzije u nekoliko navrata prerasle u incidente“, naveo je Guterres u redovnom tromesečnom izveštaju, koji će ambasadori Saveta bezbednosti razmotriti 14. novembra.

Guterres je, u izveštaju u koji je internet portal RTS imao uvid, pozdravio rešenost Beograda i Prištine da dijalogom dođu do normalizacije odnosa i istovremeno pohvalio lidere na obe strane zbog privrženosti i odlučnosti koju su pokazali u procesu rešavanja otvorenih pitanja.

„Zabrinut sam zbog obnovljenih tenzija u vezi sa gradilištem u posebnim zaštićenim zonama“, naveo je šef UN, komentarišući dešavanja oko manastira Visoki Dečani, upozoravajući na obaveze vezane za zaštitu verskog nasleđa.

Antonio Guterres je izrazio žaljenje zbog nedostatka interesa u procesu prikupljanja sredstava za fond namenjen Romima, Aškalijama i Egipćanima koji su na Kosovu bili žrtve trovanja olovom. „Prilozi za ovaj fond bili bi opipljiv dokaz međunarodne podrške za ove osetljive zajednice i njihove hitne potrebe“, napisao je Guterres.

Guterres je naveo i da su izjave srpskih i kosovskih lidera o razgraničenju izazvale brigu kod kosovskih Srba, kao i nesporazume između Beograda i lidera Srpske pravoslavne crkve na Kosovu. Te izjave su, takođe, izazvale reakcije u regionu i međunarodnoj zajednici, koje su varirale od poziva za preispitivanje svih mogućnosti koje bi mogle voditi ka rešenju, do izraza ozbiljne zabrinutosti vezanih za moguće posledice koje bi teritorijalne korekcije mogle imati po stabilnost u regionu, naveo je Guteres.

Stanje na Kosovu ponovo je uvršteno na dnevni red Saveta bezbednosti UN posle šestomesečne pauze, koja je rezultat protivljenja SAD, Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja na svaka tri meseca, kakva je bila praksa u prethodnih 19 godina, podseća RTS. Poslednja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je 18. maja.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje