Aleksander Čeferin jedini kandidat za predsjednika UEFA-e

Slovenac Aleksander Čeferin, koji je na čelu Evropske nogometne federacije (UEFA) od septembra 2016., jedini je kandidat za predsjedničku stolicu na predstojećim izborima, koji će biti održani u februaru naredne godine.

Čeferin je time još prije Izbornog kongresa u Rimu praktično osigurao novi mandat, saopštila je danas Uefa, prenosi STA. Čeferina je za drugi mandat na mjestu predsjednika UEFA-e 21. augusta predložio Nogometni savez Slovenije zajedno sa još sedam evropskih nacionalnih nogometnih saveza. Od tada su mu podršku dali i drugi savezi, među kojim i nogometni savezi Francuske i Njemačke.

Izbori za predsjednika UEFA-e održat će se u februaru 2019. godine na Kongresu u Rimu, a NS BiH je nedavno poslao pismo generalnom sekretaru UEFA-e Theodoru Theodoridisu u kojem se podržava kandidatura Aleksandra Čeferina za novi izbor na mjesto predsjednika UEFA-e.

Pedesetjednogodišnji advokat je septembra 2016. naslijedio Francuza Michela Platinija, koji je bio prisiljen da ostupi, nakon što ga je suspendovao Međunarodni sud za sport (CAS) u Lozani.

Na prijevremenim izborima u Atini Čeferin je prije dvije godine u glasanju sa 42:13 pobijedio Holanđanina Michaela van Praaga i postao sedmi predsjednik UEFA-e.

Prije njega tu dužnost su obavljali Danac Ebbe Schwartz, Švicarac Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francuz Jacques Georges, Šveđanin Lennart Johansson i Platini.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje