Početak Kosovo EU potvrdila: Thaçi i Vučić 8. novembra u Briselu

EU potvrdila: Thaçi i Vučić 8. novembra u Briselu

Osmog novembra kosovski i srpski predsednik, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić, sastaće se u Briselu sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini, potvrđeno je upravo iz Evropske unije. „Na sastanku se očekuje da oni potvrde spremnost za intenziviranje rada kako bi postigli pravno-obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je presudno za njihovu evropsku perspektivu,“ navodi se u saopštenju iz Brisela.

Današnja zvanična potvrda dolazi nakon najava prištinskih i beogradskih medija da će ove nedelje Briselski dijalog biti nastavljen.

Poslednji trojni sastanak predsednika sa Mogerinijevom održan je 18. jula 2018.

EU potvrdila: Vučić i Tači 8. novembra u Briselu

Mogerini, Vučić, Tači
Mogerini, Vučić, Tači

Osmog novembra srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sastaće se u Briselu sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini, potvrđeno je upravo iz Evropske unije. „Na sastanku se očekuje da oni potvrde spremnost za intenziviranje rada kako bi postigli pravno-obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, što je presudno za njihovu evropsku perspektivu,“ navodi se u saopštenju iz Brisela.

Današnja zvanična potvrda dolazi nakon najava prištinskih i beogradskih medija da će ove nedelje Briselski dijalog biti nastavljen.

Poslednji trojni sastanak predsednika sa Mogerinijevom održan je 18. jula 2018.

Nekadašnji medijator u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, u navodnom poverljivom pismu čelnicima EU objavljenom krajem prošle nedelje preko kosovskih medija, naveo je da je predsednik Vučić do sada odbio tri puta da učestvuje na trilateralnom sastanku sa Tačijem i Mogerini, čime je, kako kaže Kuper, “dijalog doveo u zastoj“. Podsetio je i na to da se to dogodilo – “u junu, julu i ponovo u septembru“.

Potvrda nastavka dijaloga stigla je posle upozorenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da je Priština blokirala briselski dijalog na svim nivoima posle jučerašnje odluke vlade u Prištini da poveća porez od 10% na deo robe koja se uvozi iz centralne Srbije, a koje se na Kosovu tretiraju kao međunarodni uvoz.

„Želim da vas obavestim da je ovom odlukom Priština blokirala briselski dijalog na svim nivoima i da Srbija smatra da je nužan preduslov za nastavak briselskog dijaloga momentalno ukidanje ove štetočinske i protivpravne odluke,“ rekao je sinoć na vanrednoj konferenciji za medije Marko Đurić.

U toku su intenzivne diskusije na obe strane o, kako se predstavlja, konačnom pravno-obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije. Uz to, tema etničkog razgraničenja Srba i Albanaca, kako to Vučić predstavlja, odnosno korekciju granica, o čemu iz Prištine govori Hašim Tači dominiraju već mesecima i povod su za snažno negodovanje u delu javnosti, uključujući i opoziciju i u Beogradu i u Prištini.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje