EU: Neočekivana odluka Prištine o porezu, hitno razjašnjenje

Evropska unija je zatražila hitno razjašnjenje o, kako su naveli, neočekivanoj odluci Vlade Kosova da uvede povećanje taksi na 10 odsto za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je navela Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogherini, ove mere predstavljaju jasno kršenje CEFTA (Centralno evrpski sporazum o slobodnoj trgovini), preneo je RSE.

„Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu meru“, navela je Kocijančič u reagovanju.

Odluka vlade Kosova podriva regionalnu sardanju, uključujući i regionalnu ekonomsku oblast, i nije na liniji sa principima koji su predviđeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom, stoji u saopštenju.

Ranije danas Vlada Kosova usvojila je odluku o uvođenju zaštitnih mera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Mera podrazumeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu sa poreklom iz Srbije i BiH, osim na proizvodi međunarodnih brendova koji se proizvode u te dve zemlje.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje