Protesti, poslednje oružje opozicije protiv diranja granica

Tri opozicione stranke, Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija ne isključuju mogućnost organizovanja protesta protiv revizije granice sa Srbijom.

Iako prošle nedelje nije usvojena rezolucija kojom bi se predsedniku Hashimu Thaçiju zabranilo da u Briselu vodi dijalog o granici sa Srbijom, predstavnici opozicije kažu da još nisu odustali od usvajanja takve rezolucije.

Drugačiji oblik protivljenja promeni granica za opoziciju ostaje protest. Međutim, poznavaoci političkih prilika kažu da će efekat protesta zavisiti od masovnosti demonstracija, kao i doslednosti u organizovanju protesta, piše dnevni list „Zeri“.

Potpredsednica Pokreta Samoopredeljenje, Fatmire Mulhaxha-Kollçaku, rekla je da se ne očekuje usvajanje rezolucije protiv korekcije granice jer su predstavnici vladajuće koalicije jasno unapred naveli da neće glasati.

Ona je rekla da prvo mora da se analizira trenutno stanje, a zatim da se sastavi lista zahteva za Srbiju pre nego što se nastavi sa završnom fazom dijaloga u Briselu.

„Došli smo do stanovišta da mislimo da treba da se raspravlja o izveštaju vlade od 38 stranica o izazovima i dostignućima u dijalogu od 2011. do 2017. Posle toga treba doneti zaključke da li je taj dijalog doneo nešto ovom dijalogu, treba napraviti listu zahteva Srbiji, koja nam mnogo duguje, treba razviti platformu sa principima i ciljevima, kao i glasati za pregovarački tim“, rekla je Kollçaku.

 

Izvor: Radiokontaktplus.org / Zeri

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje