Nastavak suđenja za zločin u selu Trnje na Kosovu

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu trebalo bi da bude nastavljeno suđenje Pavlu Gavriloviću i Rajku Kozlini, pripadnicima bivše Vojske Jugoslavije (VJ), za ratni zločin počinjen nad civilima u selu Trnje u opštini Suva Reka na Kosovu marta 1999. godine, prenosi Radio slobodna Evropa.

Svoj iskaz pred sudom trebalo bi da da jedan od preživelih civila Bekim Gaši kome su tokom napada pripadnika bivše VJ na selo Trnje ubijene četiri sestre i majka.

Suđenje je počelo februara 2015. godine. Gavriloviću i Kozlini sudi se po optužnici podignutoj pre tačno pet godina kojom su okrivljeni da su kao pripadnici VJ, 25. marta 1999, učestvovali u napadu na selo Trnje na Kosovu kada je ubijeno najmanje 27 albanskih civila, među kojima, 12 žena i četvoro dece. Optužnici je prethodila krivična prijava koju je nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo podnela protiv ukupno jedanaest osoba.

Gavrilović, koji je u to vreme bio komandant Pozadinskog bataljona 549. motorizovane brigade VJ, optužen je da je naredio napad, tako što je okupio sebi potčinjene komandante, uključujući i Kozlinu, i dao im instrukcije da ubijaju civile rekavši: „Ne sme biti preživelih“.

Kozlina i drugi komandanti su, prema optužnici otpočeli napad. Među ubijenima su bili stariji muškarci, žene i deca, ali i dečak star svega četiri godine.

Inače, nevladina organizacija i skup pravnih eksperata iz Fonda za humanitarno pravo su 2017. godine podneli Ustavnom sudu Srbije žalbu u ime žrtava zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Ukazali su da se ročišta često odlažu, a kao razlog su naveli navodnu sprečenost optuženih da se iz zdravstvenih razloga pojave u sudnici. Od vojnih medicinskih ustanova – Kozlina od Vojnomedicinske akademije u Beogradu, a Gavrilović od Vojne bolnice u Nišu – dobijali su potvrde da su navodno hospitalizovani na dan zakazanog pretresa ili neposredno pre, naveo je Fond. Nema dostupnih informacija o odluci Ustavnog suda u tom slučaju.

Inače, ovo je prva optužnica koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv aktivnih pripadnika Vojske Srbije. Pavle Gavrilović se, kao oficir Vojske Srbije, penzionisao nakon početka suđenja. Rajko Kozlin je u vreme podizanja optužnice bio podoficir Vojske Srbije – nema podataka o njegovom trenutnom statusu.

Podjeli

Ostavi odgovor

Please enter your comment!
Molimo vas upišite vaše ime ovdje