Tri stvari za Kosovo koje Moskva neće prihvatiti

Portparolka MSP Rusije Marija Zaharova posjetila je Beograd gdje je precizirala šta Moskva neće prihvatiti u vezi sa kosovskim pitanjem.

Ona je na konferenciji za novinare, održanoj sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, navela da Moskva ostaje dosledna kada je riječ o Kosovu, ali da će podržati dogovor koji je dobar za Srbiju.

Sputnjik prenosi i tri stvari za Kosovo “koje Rusija neće prihvatiti“.

Zaharova je istakla da Moskva neće prihvatiti “laž da je Kosovo odvojeno od Srbije na osnovu referenduma“.

Takođe, “neće proći“ ni da je slučaj Kosova “jedinstven primjer u Evropi“. Isto tako neće biti prihvaćeno ni izvrtanje istorijskog sećanja.

Kako je prenela Beta, Zaharova je navela da Rusija neće prihvatiti “izvrtanje istorijskog sećanja“ i “laž da je Kosovo, koje nije imalo referendum o odvajanju, jedinstven primer u Evropi”.

Marija Zaharova je ranije navela da Rusija ima dosledan stav od kog neće odstupati i da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava.

Na pitanje hoće li Rusija imati problem sa promenom granica na Balkanu, povodom prjedloga o podjeli Kosova i razgraničenju, ona je rekla da je to “više pitanje za Srbiju i srpske državljane“ i da Rusija ostaje dosledna svom stavu, koji, kako je istakla, nije “teorijski“, već “praktičan i zasnovan na međunarodnom pravu“.

Zaharova se posle susreta sa Dačićem sastala i sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem sa kojim je razgovarala i o “lažnim vjestima“.

Ona je istakla da se Srbija i Rusija očigledno suočavaju sa informacionim kampanjama i pritiskom.