Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Zahtjev za vize košarkašima Kosova se još uvijek razmatra

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je saopštenje u vezi situacije s vizama koje trebaju dobiti košarkaški U-16 reprezentativci, a oni su istakli da je Košarkaški savez BiH zahtjev za izdavanje viza poslao u poslijepodnevnim satima dana 07.08.2018. godine te da su još uvijek u procesu razmatranja.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su kazali da se u trenutnoj situaciji dolazi do prenosa potencijalne odgovornosti i ustanovljenja obaveze te da je krivac nepostojanje jedinstvenog stava unutar Košarkaškog saveza BiH u pogledu organizacije takmičenja i učešća selekcije Kosova.

“U vezi sa člancima objavljenim u pojedinim medijima i izjavama pojedinih predstavnika Košarkaškog saveza BiH, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine želi da obavijesti javnost da je zahtjev Košarkaškog saveza BiH kojim je traženo izdavanje viza za članove Selekcije Kosova, Ministarstvu inostranih poslova BiH dostavljen u poslijepodnevnim satima dana 07.08.2018. godine, uz informaciju da je dolazak Selekcije Kosova planiran za 08.08.2018. godine, što upućuje na očiglednu neblagovremenost predmetnog zahtjeva.

Budući da važeći podzakonski akti predviđaju da Ministarstvo odgovore na zahtjeve za izdavanje viza daje u roku od 3 (tri) dana, zahtjevi koji su zaprimljeni u poslijepodnevnim satima dana 07.08.2018. godine još uvijek se nalaze u postupku razmatranja.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je dana 09.08.2018. godine dobilo dodatno izjašnjenje Košarkaškog saveza BiH, iz čijeg konteksta proizlazi da unutar Saveza ne postoji saglasnost o učešću selekcije Kosova na predmetnom prvenstvu, što je potvrđeno i u neposrednim razgovorima obavljenim sa pojedinim članovima najvišeg tijela Košarkaškog saveza BiH i Košarkaškog saveza Republike Srpske. U pomenutim razgovorima, izraženo je direktno protivljenje predstavnika Republike Srpske učešću selekcije Kosova na aktuelnom Evropskom prvenstvu u košarci koje se održava u Sarajevu.

Utakmica između Bih i Kosova zakazana je za u 18:45 minuta.