U zemljama Balkana nastavlja se borba protiv FETO-a

Iako zemlje Balkana poput Albanije, BiH, Makedonije, Kosova, zvanično ne priznaju FETO kao terorističku organizaciju, lideri ovih zemalja vrlo često u svojim obraćanjima naglašavaju da se radi o terorističkoj organizaciji

U zemljama Balkana vodi se borba protiv terorističke organizacije FETO, s ciljem izvođenja pred lice pravde njenih pripadnika, te zatvaranja obrazovnih ustanova i kompanija koje djeluju pod krovom FETO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako zemlje Balkana poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, zvanično ne priznaju FETO kao terorističku organizaciju, lideri ovih zemalja vrlo često u svojim obraćanjima naglašavaju da se radi o terorističkoj organizaciji.

Makedonski premijer Zoran Zajev je u obraćaju povodom 21. decembra, Praznika obrazovanja na turskom jeziku u Makedoniji, po prvi put FETO okaraterisao kao terorističku organizaciju. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je također, u više navrata FETO nazvao “izdajničkom terorističkom organizacijom”.

Zahvaljujući inicijatvi turske Halk banke, sa Trga Makedonije u Skoplju je u januaru ove godine uklonjena tabela koledža “Yahya Kemal”, koji djeluje u sklopu FETO-a u toj zemlji. Na mjestu gdje se prije nalazio natpis ovog koledža, trenutno se nalazi tabela s imenima “Halkbank” i “Fondacija Maarif”.

A da se škole povezane s FETO-om guše u finansijskim problemima, pokazuje i činjenica da je pomenuti koledž “Yahya Kemal” napustio zgradu u četvrti Butel, te je stavljen na prodaju. Sve to je posljedica sve manjeg broja učenika u FETO školama.

– Operacija na Kosovu veliki udarac-

Borba protiv FETO-a dobila je jednu potpuno novu dimenziju nakon što je Turska obavještajna služba (MIT) izvela operaciju protiv terorističke organizacije FETO na Balkanu i u Tursku prebacila šest ranije odbjeglih istaknutih članova te organizacije. Ova operacija bila je snažan udarac na FETO strukture na Balkanu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Flamur Sefaj i direktor Obaveštajne agencije Kosova Driton Gashi potom su, na zahtjev premijera Kosova Ramusha Haradinaja, podnijeli ostavke.

– Obmanjivanje javnosti u Albaniji-

Još jedan bitan momenat kada je riječ o borbi protiv FETO-a na Balkanu desio se u novembru prošle godine, a radi se o hapšenje dvojice turskih državljana u Albaniji i na Kosovu.

Državljanin Turske Muhammet Yasir Aydogmus uhapšen je sa suprugom i dvoje djece dok je sa lažnim pasošem pokušao iz priobalnog Drača trajektom otploviti u susjednu Italiju. Aydogmus je jedan od članova tima koji je za profil “Fuat Avni” na društvenoj mreži Twitter, a koji FETO koristi za širenje propagande, dostavljao obavještajne podatke.

Inače, za Aydogmusom je raspisana i međunarodna potjernica zbog povezanosti sa terorističkom organizacijom FETO.

Državljanin turske Ugur Toksoy, osumnjičen za učešće u terorističkoj organizaciji FETO, uhapšen je u Prizrenu, a nakon toga predat specijalnom tužiocu. Za Toksoya se navodi kako sarađuje sa obrazovnim ustanovama i fondacijama na Kosovu koje su povazene s Gulenom.

Pripadnici FETO-a u Albaniji su koledž “Turgut Ozal” u prebacili u vlasništvo kompanije “BF Cooperatief UA”, sa sjedištem u Holandiji, a koja je bliska FETO-u. Na taj način su pokušali obmanuti albansku javnost.

– FETO škole u BiH dva puta mijenjale vlasnika –

Jedna od zemalja u kojoj je FETO aktivan je i BiH.

Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj od erorističke organizacije FETO, obrazovne ustanove “Bosna Sema” u Bosni i Hercegovini započele su kampanju brisanja svakog traga povezanosti s vođom FETO-a Fetullahom Gulenom, pa su tako krajem 2016. godine ove ustanove navodno promijenile vlasnika i postale američke obrazovne institucije pod imenom “Global Education”.

Ove obrazovne ustanove u roku od dvije godine pokazale su svoje pravo lice, a bh. javnost je nedavno upoznata sa “Stiriling Education”, odnosno “Richmond Park Education”, koji preuzimaju “Global Education”.

Škole povezane s FETO-om stalnom promjenom vlasnika i imena nastoje da se izgubi pojam o prvobitnom vlasniku. Međutim, nemoguće je neprimijetiti imena koja se nalaze u upravama ovih obrazovnih ustanova, a koja su povezana s FETO-om.

Naime, kao direktor ustanove bez ograničenja ovlaštenja “Richmond Park Educationa”, u sudskom registru stoji ime Mehmet Kolukisa, a kao predstavnik ustanove navodi se ime Fatih Cingoz, koji je bio i direktor “Global Educationa”. Cingoz je bio na čelu FETO-ovih obrazovnih ustanova u iračkom gradu Erbilu. Drugim riječima, mijenjaju se samo nazivi ustanova, a glavna struktura institucija ostaje ista i vode je isti ljudi.

– Gulen, Kanter i podrška pučistima-

Za kratko vrijeme uspostavilo se da se radi samo o pokušaju obmane javnosti, te da se u rukovodstvu ovih škola ništa nije promijenilo. Naime, tada se kao zastupnik “Global Educationa” pojavljivao Samuel Henry, profesor na Univerzitetu Portland u SAD-u. Na YouTubeu je moguće naći video u kojem Samuel Henry pozitivno govori upravo o Gulenu i posjećuje FETO škole.

Iako na sve načine pokušavaju negirati povezanost sa FETO-om, uposlenici obrazovnih institucija na profilima društvenih mreža dijele izjave Fetullaha Gulena, zatim košarkasa Enesa Kantera (povezanog s FETO-om), kao i drugih pripadnika FETO-a kojima se sudi za učešće u pokušaju puča u Turskoj.

– Gubitak studenata-

Nakon događaja “17.-25. decembar” i nakon što je FETO počeo pokazivati svoje pravo lice, na području BiH zabilježen je značajan pad broja učenika koji pohađaju obrazovne ustanove povezane se FETO-om.

Univerzitet Burch u Sarajevu je, posebno nakon pokušaja puča 15. jula, izgubio je veliki broj studenata, prvenstveno studenata iz Turske. Jedan dio studenata koji je napustio Burch vratio se u Tursku, a drugi dio se prebacio na druge univerzitete u toj zemlji.

Turske diplomate u BiH često upozoravaju bh. javnost na opasnost od FETO-a, što je rezultiralo mnogo opreznijim pristupom prema kompanijama i osobama u toj zemlji koje su povezane s FETO-om.

FETO obrazovne ustanove, koliko god negirale povezanost sa terorističkom organizacijom, često se odlučuju i na korake poput pokretanja tužbe protiv osoba i ustanova koje o njima objavljuju vijesti i tekstove.