Niko neće najjeftiniji auto na svijetu

Indijski Tata Nano pompezno je najavljen 2008. kao najjeftiniji auto na svijetu sa cijenom od 2.000 dolara. Deset godina kasnije, model koji je trebalo da postane bestseler u toj zemlji nije opravdao očekivanja.

Kada je prije jedne decenije predstavljen Tata Nano, proizvođač je vjerovao da će se ovaj mali gradski automobil zahvaljujući izuzetno pristupačnoj cijeni prodavati kao “halva”. Pogotovo u jednoj državi kao što je Indija.

Kao brzo rastuće tržište i druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, u kojoj sigurnosni standardi u saobraćaju nisu toliko visoki, činilo se da je Indija idealno tlo za jeftin mali model sa 4 vrata.

Nano je bio namijenjen prije svega onima koji kupuju svoj prvi auto, kao i onima koji bi svoje manje sigurne mopede i skutere – uz mala ulaganja – rado zamijenili za ugodnije vozilo sa 4 točka i zatvorenom putničkim kabinom.

Međutim, sve ove računice su u stvarnosti pale u vodu. Kako piše Automotive News, prodaja je daleko ispod planirane, pa će Tata Nano prestati da se proizvodi u ovom obliku najkasnije 2020.

Kada je predstavljen 2008, Nano je u Indiji koštao oko 2.000 dolara, što je bio nevjerovatan podatak iako se znalo da je Tata maksimalno skresao troškove proizvodnje.

Čak i unaprijeđena verzija – Nano GenX, koja je lansirana 2015. sa cenom od 3.125 dolara i dalje je bila izuzetno jeftina. Međutim, Indijcima to nije bio dovoljan razlog da pohrle u auto-salone i krenu da masovno kupuju ovaj automobil.

Mnogi od onih koji su bili dovoljno platežno sposobni da nabave Nano nisu željeli da ih dovode u vezu sa nečim što se reklamira kao “najjeftiniji auto na svijetu”.

Također, automobil je imao lošu reputaciju u pogledu sigurnosti, što je odbijalo potencijalne kupce.

Nano GenX stigao je 2015. sa brojnim unaprijeđenjima koja su prije svega bila fokusirana na veću praktičnost automobila i ugodniju vožnju.

Model je tako dobio Bluetooth funkciju, USB i AUX priključke, zatim veći rezervoar i servo upravljač.

Za auto koji je tada koštao nešto malo iznad 3.000 dolara, bila su to značajna unaprijeđenja – ali očigledno nedovoljna za kupce kojih opet nije bilo u velikom broju.

Tri godine kasnije, Nano je dotaknuo dno. Tata je u junu 2018. proizveo samo jedan primjerak ovog automobila, dok je u junu 2017. sa fabričkih traka sišlo 275 vozila, navodi Automotive News. U istom mjesecu opao je i izvoz, sa 25 automobila, na 0 u junu ove godine.

Neminovno gašenje ovog modela kome je, izgleda, otpočetka bila zapečaćena sudbina, pokazuje da je i ova – kao i mnoge druge zamisli koje su na parpiru obećavale – doživjela fijasko u realizaciji.

To što je Nano projektovan da zadovolji osnovne potrebe za automobilom šire populacije u Indiji, ne znači da će ga ta ista populaciji automatski prigrliti.

Izvor: Automotive News