Kompanija Johnson & Johnson mora platiti 4,7 milijardi dolara odštete oboljelim ženama

Američki sud odredio je proizvođaču higijenskih potrepština i lijekova Johnson & Johnson (J&J) da plati 4,7 milijarde dolara odštete za 22 žene koje su tvrdile da su zbog upotrebe njegovih proizvoda od talka oboljele od raka jajnika.

Porota u američkoj saveznoj državi Missouri presudila je da ta kompanija mora platiti početnu naknadu od 550 miliona dolara, dodavši povrh toga i 4,1 milijardu dolara odštete, javlja BBC.

Tokom šest sedmica suđenja, žene i njihove porodice svjedočile su da su oboljele od raka jajnika nakon što su decenijama koristile puder za bebe i ostale proizvode od talka Johnson & Johnsona. Njihovi advokati tvrdili su kako su u toj kompaniji još od 1970-ih godina znali da je njihov talk zagađen azbestom, ali nisu upozorili potrošače o rizicima. U J&J-u pobijali su te tvrdnje, naglašavajući da njihovi proizvodi ne sadrže azbest i da ne uzrokuju rak.

Iz farmaceutskog diva isticali su i da je nekoliko istraživanja pokazalo da je talk siguran, naglašavajući da je presuda proizvod “u osnovi nepravednog postupka”. Izrazili su razočarenje presudom i najavili žalbu.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) naručila je istraživanje raznih uzoraka talka, uključujući J&J-ev. Istraživanje je provedeno od 2009. do 2010. godine i azbest nije pronađen ni u jednom uzorku, piše BBC. no, tužilac je predočio sudu u Missouriju da su FDA i J&J koristili pogrešnu metodu ispitivanja.

Ukupni iznos odštete od 4,7 milijardi dolara najviši je u postupcima u kojima se J&J suočava s tvrdnjama da su njihovi proizvodi prouzrokovali rak. Prošle godine je porota u Kaliforniji odredila odštetu od 417 miliona dolara ženi koja je tvrdila da je oboljela od raka jajnika nakon korištenja J&J-jevih proizvoda, uključujući puder za bebe. Naknadno je sudac poništio tu presudu.

Trenutno se protiv farmaceutskog diva vodi čak devet hiljada sudskih postupaka vezano za njihov poznati puder za bebe.

Izvor: Faktor