Hoxhaj zatražio podršku Mattisa za formiranje vojske Kosova

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj zatražio je na sastanku Američko-jadranske povelje u Zagrebu da Kosovo ima svoju vojsku, budući da je zemlja spremna i da ispunjava sve parametre za to pravo. On je optužio Srbiju zbog političke blokade i najavio da Kosovo treba da osnuje vojsku zakonskim izmenama.

Sastanku je prisustvovao i američki sekretar odbrane, James Mattis, povodom čije posjete se i održava sastanak.

“Važno je da ode naglasim da su Bezbjednosne snage Kosova spremne da se transformišu u tradicionalne vojne snage sa mandator teritorijalne odbrane. Naše je suvereno pravo da poduzmemo taj korak”, kazao je Hoxhaj, a prenosi Vlada Kosova.

On je naglasio da je ovaj proces u neizvesnosti poslednjih godina i dodao da je Kosovo jedina zemlja na Balkanu i u Evropi koja nema svoju vojsku zbog “spoljnih prepreka kako bi se okončala tranzicija”.

“Razlozi blokade su politički. Srbija se trudi da minira državnost Kosova tako što ometa tranziciju Bezbjednosnih snaga Kosova. Oni se trude da putem srpskih poslanika blokiraju ustavne izmene. U poslednje vrijeme su počeli i sa kampanjom zastrašivanja i hapšenja srpskih pripadnika Bezbjednosnih snaga Kosova što je popelo broj na 50 onih koji su napustili snage. To je neprihvatljivo i nećemo dopustiti da se poremeti multietnički karakter Bezbjednosnih snaga Kosova u kojima 12 posto pripadnika je iz manjinskih zajednica“, kazao je na sastanku Hoxhaj.

On je dodao da Kosovo mora da nastavi sa radom na transformaciji, da osnuje vojsku zakonskim izmenama uz poštovanje Ustava Kosova.

“Sada je vrijeme. Poštovani sekretaru, potrebna nam je vaša podrška kako bi okončali ovaj proces“, kazao je Hoxhaj.

On je zatražio i puno članstvo Kosova u Jadranskoj povelji budući da je sada samo država posmatrač. Tu inicijativu podržale su i Crna Gora, Albanija i Makedonija.

Iz Vlade Kosova se navodi da sekretar Mattis prvi put boravi na Balkanu, i da se očekuje da će se u toku dana sastati sa Hoxhajem i ministrom BSK Rustemom Berishom.

(RSE)