Građani plaćaju cijenu “korumpirane vlade” za vize

Robert Austin, profesor Centra za evropske, ruske i euroazijske studije, Univerziteta u Torontu u intervijuu za Radio Slobodna Evropa (na albanskom jeziku) je rekao da imidž Vlade Kosova u globalnoj perspektivi nije pozitivan.

On je u tom invervijuu rekao da je vlada kriminalizovana, država korumpirana koja nije u stanju da se bavi ozbiljnim pitanjima vladavine prava.

“Mislim da imidž Vlade Kosova u globalnoj perspektivi nije pozitivan. To je kriminalizovana vlada, korumpirana država koja nije u stanju da se bavi ozbiljnim pitanjima vladavine prava. Ali, to se ne odnosi samo na Kosovo, postoje i druge balkanske zemlje za koje se može reći isto. Ali, Kosovo plaća veću cijenu, pošto i dalje nema viznu liberalizaciju”, rekao je on.

Austin je govorio i o dijalogu između Kosova i Srbije i cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

On je rekao da je optimista za ono što će se dogoditi u narednim mjesecima.

“Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, pojasnio je da želi da postigne nešto u ovom pravcu. Najveći izazov je na kosovskoj strani. Ko je na Kosovu u stanju da postigne historijski sporazum? Kosovo je učinilo mnogo kompromisa u posljednjoj deceniji i u narednim mjesecima može napraviti nove kompromise i druge koristi za Srbe na sjeveru Kosova”, rekao je on.

Austin je takođe optimista što se tiče vizne liberalizacije za Kosovo, ali je ipak sve u rukama Vlade Kosova.

“Otpomista sam što se tiče liberalizacije viza za Kosovo, ali, ipak, lopta je u Vladi Kosova. Nažalost, obični građani Kosova plaćaju cijenu vlade, koja je široko prihvaćena kao kriminalizovana ili nesposobna vlada. Zbog toga je proces odužen”, rekao je on.

(RSE)