Vladi Kosova dostavljen nacrt Statuta ZSO, neustavan i suprotan zakonima

Menadžment tim (Upravljački tim) dostavio je Vladi Kosova nacrt Statuta za Asocijaciju, koji je u suprotnosti sa zakonima Kosova i preporukama Ustavnog suda. Vladini zvaničnici su potvrdili za „Zeri“ dostavljanje jednog takvog nacrta, za koji kažu da ne mogu da prihvate, piše danas list „Zeri“.

Menadžment tim za izradu Asocijacije je sastavljen samo od pripadnika srpske zajednice u zemlji, koji su nacrt Asocijacije podneli na osnovu Sporazuma u ​​Briselu, a ne prema preporukama Ustavnog suda (Kosova).

„Oni su izradili nacrt koji je politički nekorektan, koji nikada ne bi mogao da bude primenjen na Kosovu, kada se zna da Statut Asocijacije opština sa srpskom većinom mora da bude poslat Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti. Menadžment tim je podneo političke zahteve, koji prevazilaze njegov ustavni i zakonski mandat,“ navodi se u odgovoru iz Kancelarije premijera Ramusha Haradinaja za Zeri.

Kosovske institucije su u aprilu ove godine primile preporuku Evropske unije da pripreme dokument za Asocijaciju do početka sledećeg meseca (avgust), međutim, zbog zakonskih kršenja Menadžment tima to se neće dogoditi.

 

Izvor: Kossev / Zeri