Rama: Jedino pravo rješenje – puno prizanje

Albanski premijer Edi Rama izrazio je nadu da će Beograd i Priština dijalogom pronaći rješenje, za koje kaže da bi iz ugla Tirane najbolje bilo puno priznanje nezavisnosti.

On je u intervjuu za srpsku Prvu televiziju naveo da ima razumjevanja za napore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Nadam se da će pregovori uskoro da budu završeni, imam puno simpatija i razumjevanja za napore predsjednika Vučića. To su bolni napori da uđete u taj proces i da idete ka rješenju. Naravno, mi smo se saglasili da se o tome ne slažemo, a moje mišljenje je da je jedino pravo rješenje – puno priznanje i da je to jedini način da rješimo konflikte krvave i teške prošlosti”, rekao je Rama.

Kako je dodao, smatra da je sve u rukama dve strane.

“Albanija jeste zainteresovana za rješenje, ali mi nikad ne govorimo u ime Kosova, već u korist Kosova. Znam da naši stavovi nisu prijatni za čuti u Beogradu, ali oni su takvi”, naveo je albanski premijer.

Kada su u pitanju hapšenja Srba, i da li to znači “korak napred, nazad dva”, Rama kaže da sve zavisi “kako gledate”.

“Iz vašeg ugla to je tako, iz ugla Prištine je obrnuto. Beograd se tako ponaša. To samo znači da dijalog nije lak, svi ti događaji su dio prirodnog puta kojim se mora ići ka pomirenju. Znam da nije lako za mog prijatelja, predsjednika Srbije, ali jasno je i njemu i meni da ne možemo ostati u ovoj nerješenoj situaciji u kojoj dvije strane ostavljaju problem našoj djeci. Posle sporazuma imaćemo drugačiju budućnosti”, naglasio je Rama.