Haradinaj se izvinio Brnabićevoj zbog hapšenja Srba

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izvinio se sinoć predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić zbog jučerašnjeg hapšenja petorice Srba u Gnjilanu.

Prema njihovim informacijama, Haradinaj je na marginama samita u Londonu tražio da se sastane sa Brnabićevom, što je ona u prvi mah odbila.

Međutim, na uporno insistiranje prištinske delegacije došlo je do kratkog susreta, jer su Albanci tražili da Haradinaj lično objasni šta se zapravo dogodilo prilikom sramne intervencije kosovske policije.

Susret je trajao dva minuta, a Haradinaj se izvinio zbog onoga što se desilo juče prije podne na Kosovu.

Brnabić je bila uzdržana i rekla je da ima utisak da kako odmiče dijalog da su sve agresivniji i da to neće pomoći. On se izvinio još jednom i rekao da ni sam nije bio upoznat sa svim detaljima, kao i da su uhapšeni odmah pušteni.

Priština se ponaša sve neodgovornije i agresivnije, ocijenila je u Londonu premijerka Srbije Ana Brnabić i istakla da neodgovorni nastupi Prištine bacaju “ogromnu senku” na samit o Zapadnom Balkanu u Londonu.

Brnabić je navela da je razmijenila “par riječi” sa premijerom Kosova Ramushem Haradinajem o hapšenju petorice Srba na Kosovu i da mu je rekla da vidi da se pritisci i napadi na Srbe nastavljaju.

“Rekla sam mu da vidim da se pritisci i napadi na Srbe nastavljaju. Vidim da ste nastavili s praksom hapšenja Srba. To mi je bila samo konstatacija. Nemamo mnogo šta da kažemo jedno drugom”, rekla je Brnabić obraćajući se novinarima na marginama samita.

Prema njenim riječima, Haradinaj je “odgovorio da to nije baš tako, da su stvari mnogo komplikovanije, da oni ne žele da imaju takav odnos prema Srbima”, koji žive na teritoriji Kosova .