SAD: Pripadnici FETO-a sastaju se u crkvi

Pripadnici terorističke organizacije FETO koji borave u saveznoj američkoj državi New Jersey koriste crkvu kao mjesto za svoje sastanke.

Ekipa AA snimila je pripadnike FETO-a koji se svake noći sastaju u gradu Cliffside Park, u New Jerseyju.

Iako se od četvrti u kojoj borave pripadinci FETO-a, na oko 10 minuta pješačenja nalazi džamija i kulturni centar tamošnje turske zajednice, oni za svoje susrete koristile lokalnu biskupsku crkvu Trinity.

Pripadnici FETO-a su snimljeni dok parkiraju automobile na parkingu uz crkvu. Potom sami otključavaju vrata crkve, te se sastaju u centralnom dijelu crvke koji je namjenjen za održavanje misa.

Ono što je također primijetila ekipa AA jeste jedan od pripadnika FETO koji po dolasku do vrata crkve ostale pozdravlja vojnim pozdravom. Razgovor pripadnika FETO-a u crvki djelimično je moguće čutii izvan nje, a na snimcima ekipe AA može se vidjeti kako nakon sastanka gase svjetla u crkvi i napuštaju je.

Pripadnici FETO od ranije imajo vrlo čvrste veze s predstavnicima crkve u New Jerseyu, koju koriste za svoja okupljanja. Na internet stranici jedne od glavnih FETO organizcija u SAD-u, Turskog kulturnog centra nalaze se informacije i fotografije u vezi sa posjetama ovoj crkvi, koju su posjetili mnogi pripadnici FETO-a.

Sastanku u crkvi prisustvovao je Yuksel Alp Aslandogan, koji se nalazi na čelu krovne FETO organizacije u SAD-u “Alliance for Shared Values”. Aslandogan živi u regiji Fort Lee u New Jerseyju, a vila u kojoj boravi košta oko 540.000 dolara.

Teroristička organizacija FETO je okupila sva udruženja, institucije i organizacije u SAD-u pod krovnim institucijama “Alliance for Shared Values” (u New Yorku) i “Turkic American Alliance” (u Washingtonu). Poslove “Alliance for Shared Values”, u čijem se upravnom odboru nalaze rabin, ali i istraživač na polju katoličanstva i islama, u ime organizacije vodi Y. Alp Aslandogan.

Aslandogan u ime FETO-a daje izjave svjetskim medijima, a nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj, 15. jula 2016. godine, iznio je niz neistina američkim zvaničnicima u vezi sa Turskom I pokušajem puča, iza kojeg stoji FETO.

(AA)