Thaçi, Haradinaj i Rama čestitali Atini i Skoplju na sporazumu

Kosovski predsjednik i premijer Hashim Thaçi i Ramush Haradinaj čestitali su Atini i Skoplju na juče postignutom sporazumu o imenu Makedonije.

“Čestitam premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu i njihovim građanima”, napisao je Thaçi na Twitteru, uz poruku da “obnovljena mogućnost za ulazak (Makedonije) u EU i NATO pomaže i Kosovu i cijelom Zapadnom Balkanu”.

Iako se Kosovo ne graniči sa Grčkom, Thaçi je, u istoj poruci, naveo da na postignutom sporazumu čestita “našim susjedima u Atini i Skoplju”.

Haradinaj je, na istoj društvenoj mreži, ocijenio rešenje za pitanje imena, koje su postigle Makedonija i Grčka, kao “sjajnu vijest”.

“Čestitam i Zaevu i Ciprasu na viziji i istrajnosti. Nadam se da će sva preostala otvorena pitanja na Balkanu biti riješena sa istim konstruktivnim pristupom”, poručio je kosovski premijer.

Albanski premijer Edi Rama na svom nalogu na Twitteru je naveo da su “progresivni lideri susjednih zemalja juče napisali istoriju i pokazali EU i svijetu kako vizija i spremnost da se prevaziđe prošlost mogu da nađu mjesto u budućnosti i tamo gdje se čini da ga nema”.

“Skidam kapu Ciprasu i Zaevu. Balkan je danas bolje mjesto zahvaljujući obojici”, zaključio je Rama.