Rohan: Nezavisnost Kosova je nepovratna, Srbija i Rusija da priznaju realnost

Austrijski diplomata Albert Rohan, svojevremeno zamjenik specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN u pregovorima o konačnom statusu Kosova Martija Ahtisarija, izjavio je danas da je kosovska nezavisnost nepovratna činjenica i da Srbija i Rusija tu realnost moraju da prihvate.

Rohan je u intervjuu koji prenosi portal autonomija.info izjavio da očekuje da će Beograd i Priština nastaviti pregovore – zato što moraju svoje odnose da riješe i zato što nikakav alternativni proces ne postoji.

– Meni se čini da je najizgledniji scenario onaj o normalizaciji odnosa bez formalnog priznanja. Godine 2007. Bilo je riječi o njemačko-njemačkom sporazumu iz ’70-ih kao modelu za Kosovo, ali je to Beograd odbio. Sada bi možda taj model bio prihvatljiv obema stranama – ocijenio je Rohan.

Rohan misli na sporazum iz 1972, koji je doveo do normalizacije odnosa tadašnjih Istočne i Zapadne Njemačke, koje su tada priznale jedna drugu kao suverene države i otvorile uzajamna diplomatska predstavništva – “stalne misije” – ali nisu uspostavile i formalne diplomatske odnose na nivou ambasadora.