Rama: Islamofobija prokletstvo novog vremena

Premijer Albanije Edi Rama ponovio je odlučnost u sprečavanju terorističke organizacije Fetullahci (FETO) da utiče na misiju Albanije na polju obrazovanja.

Rama je za Anadolu Agency (AA) govorio o odnosima Albanije i Turske, naporima koji se tiču uklanjanja prijetnji od FETO-a u Albaniji i procesu na putu njegove zemlje ka Evropskoj uniji (EU).

”Proces integracije nije putovanje od Tirane do Brisela, nego je samostalno putovanje ka modernizaciji i zemlji koja funkcioniše po evropskim standardima”, rekao je Rama.

Premijer je demantovao navode kako u Albaniji postoji izbjeglički kamp ili centar za rehabilitaciju stranih ratnika. Podsjetio je kako je osnovan centar za interakciju, analizu, program i istraživanje protiv ekstremizma.

Navode da bi se u centru mogli okupljati bivši pripadnici terorističke organizacije ISIS nazvao je u potpunosti neutemeljenim i smiješnim.

Rama je mogućnost izgradnje izbjegličkog kampa u Albaniji od strane Evropske unije nazvao je fantazijom.

“O tome ništa ranije nisam čuo. Mislimo da evropske zemlje neće prebacivati loptu jedna drugoj umjesto da ispune moralne odgovornosti pred ovim ljudima koji su zbog životnih opasnosti pobjegli iz svojih zemalja. Svako bi trebao ispuniti svoje obaveze. I Albanija je spremna ispuniti svoju. Nije nam došao takav prijedlog. Spremni smo sve uraditi sa svima, ali nismo spremni raditi ono što ne žele bogatiji i jači od nas”, poručio je Rama.

Rama je govorio i o strukturama u Albaniji povezanim s terorističkom organizacijom FETO i prijetnji od te organizacije.

“Potrebno je biti svjestan naše odlučnosti u pružanju kvalitetnog obrazovanja u cijeloj zemlji, paralelno s tim ne dozvoliti negativan uticaj strukture o kojoj govorite niti njeno odražavanje na misiju Albanije na polju obrazovanja”, pojasnio je.

Osvrnuo se i na napore koje Albanija i Turska ulažu u uklanjanje prijetnje od FETO-a. Dodao je kako je državni udar u Turskoj koji pripadnici FETO-a su pokušali izvesti 15. jula 2016. godine potakao i Albaniju da bude na oprezu. Istakao je kako su nacionalna sigurnost i demokratska stabilnost prioritet nad prioritetima.

“Kada je riječ o ozbiljnoj prijetnji koju nikako ne želimo u svojoj zemlji, imamo sve razloge da se odlučno držimo stava koji smo izrazili u prvim minutama udara”, kazao je Rama.