Pacolli: Srbija ne štedi za povlačenje priznanja Kosova

„Beograd ništa ne štedi. Imaju dovoljno sredstva i ojačali su diplomatiju. Njima je glavni cilj povlačenje priznavanja Kosova. Proces priznavanja je težak, naročito za našu državu. Srbija ima veliki potencijal, daje razne ponude, pruža naoružanje, studentske stipendije, novac, sve ono čime mi ne raspolažemo,“ rekao je ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli. On je juče izveštavao pred Komisijom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije o procesu priznavanja nezavisnosti Kosova, imenovanju ambasadora i članstvu u Savetu Evrope. Na sastanku je predstavljen i izveštaj o radu ministarstva. Prvi čovek kosovske diplomatije rekao je da se puno vremena i energije troši na održavanje trenutnog broja država koje su priznale Kosovo, javlja RTK2, čija je ekipa i pratila sastanak. 

Učlanjenje u SE: „Kosovo je tu trula jabuka“

Sastanak je u jednom delu obeležila i rasprava između šefa kosovske diplomatije i poslanika Socijaldemokratske partije, Dukagjina Goranija.

Gorani je zahtevao uvid u strateški plan za učlanjenje Kosova u Savet Evrope.

„Ja samo pitam gde je taj plan,“ naveo je Gorani.

„Ovaj plan je kod nas i treba da ga uskladimo. U trenutku kada javnost i institucije Kosova odluče da apliciramo za Savet Evrope, predstavićemo taj dokument. Institucije treba da se usaglase, mi danas imamo preporuke Kvinte da ne apliciramo sada, jer će rezultat biti negativan,“ odgovorio je Pacolli.

„U izveštaju treba da piše šta su države Kvinte predložile,“ dodao je Gorani.

„Ako niste informisani, onda Vas molim, nemojte da govorite. Nisam došao ovde da slušam priče. Ako imate konstruktivno pitanje, onda ga postavite. Postoji puno razloga koje su navele zemalje Kvinte, finansijskih problema, Turska se povlači, Rusija uslovljava, Kosovo je tu trula jabuka,“ odgovorio je Pacolli.

Predsednica Komisije Vjosa Osmani osvrnula se na imenovanje diplomatskih predstavnika Kosova. Ona je od ministra MSP-a Kosova zatražila da odgovori kada će Kosovo imati podjednak broj političkih i, kako je rekla, karijernih diplomata.

„Kosovo je zemlja u razvoju, mi širimo našu diplomatsku mrežu. Ako se analizira koliko karijernih ambasadora imamo, daleko smo od cilja, mi nemamo ambasadore,“ rekao je Pacolli.

Prevod na srpski jezik prekinut je u trenutku kada je član komisije ispred Srpske liste, Srđan Mitrović, napustio sastanak.

 

Izvor: Kossev