Jeremić: Vučić planira izazivanje nemira na sjeveru Kosova

Predsjednik Narodne stranke u Srbiji, Vuk Jeremić izjavio je da predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić planira da u narednih nekoliko mjeseci izazove nemire na sjeveru Kosova kako bi sporazum sa Prištinom koji podrazumeva članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama građani doživeli kao olakšanje.

“Taj recept smo već videli – zategni, potom podmetni požar, pa ga ugasi i predstavi to rješenje kao Bogom dano. Tako Vučić misli da dođe do ‘istorijskog sporazuma'”, rekao je Jeremić na osnivačkoj skupštini Opštinskog odbora Narodne stranke Voždovac, a prenela je u saopštenju Narodna stranka.

Jeremić je naveo da je u sklopu priprema vlasti za kreiranje režiranih nemira za potpredsjednika Srpske liste postavljen “ozloglašeni Milan Radoičić, čovek koji upravlja kriminalnim delatnostima na sjeveru Kosova u potpunoj sprezi sa vlašću u Beogradu i uz njenu punu podršku”.

“Pokušaće da izazovu nemire da bi se narod uplašio od novog rata. Ti nemiri bi trebalo da dovedu javno mnjenje Srbije u stanje svjesti u kojem će bilo kakav dogovor, pa i pristanak Srbije na članstvo Kosova u UN, djelovati kao olakšanje, jer smo izbjegli najgore”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Vučić i “vladajuća klika” tako planiraju da prodaju narodu ono što će svi udžbenici istorije sasvim sigurno kvalifikovati kao veleizdaju.

“Moramo da ga sprečimo u tome i na nama je velika odgovornost. Naprednjački režim Srbiju drži u stanju de fakto okupacije”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da sukcesivnim ustupcima koji su direktno protiv nacionalnih interesa Vučić planira da kupuje međunarodnu podršku za nastavak sprovođenja “banditske represije” u Srbiji.

“Međunarodna zajednica ne kritikuje način na koji Vučić vlada Srbijom, jer očekuje od njega da do kraja ove godine završi problem Kosova, a on planira da na osnovu toga obezbedi njihovu podršku za narednih nekoliko godina na vlasti”, rekao je Jeremić.

Predsjednik Narodne stranke je naveo da će Vučić, ako mu se dozvoli da “proda Kosovo”, ponuditi da razvlasti Republiku Srpsku u zamenu za podršku opstanku na vlasti još nekoliko godina, a potom da na isti način i uvede Srbiju u NATO.

“Paralelno s tim, u Srbiji se događa ubrzana kriminalizacija društva, odnosno srastanje države i organizovanog kriminala. Ako dopustimo da se taj proces okonča, vlast će biti decenijama nesmenjiva – kao u Crnoj Gori. To moramo zaustaviti”, rekao je Jeremić.