Trump o sastanku s Kim Jong-unom: Pišemo nove historije sa Sjevernom Korejom

Američki predsjednik Donald Trump nakon sastanka sa sjevernokorejskim Kim Jong-unom izjavio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Sjeverna Koreja spremne da pišu novu historiju.

Nakon historijskog samita, a prije odlaska iz Singapura američki predsjednik Trump izjavio je da je Kim prihvatio njegov poziv za posjetu Bijeloj kući, a dodao je da je i on otvoren za posjetu Pjongjangu.

Trump se zahvalio sjevernokorejskom lideru Kimu za dolazak na samit koji je ocijenio prvim hrabrim korakom ka boljoj budućnosti naroda Sjeverne Koreje.

– SAD je spreman za otvaranje novih stranica i pisanje nove historije sa Sjevernom Korejom. Prošlost ne mora određivati budućnost – kazao je Trump.

Najavivši okončanje zajedničkih vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga, Trump je također kazao da će prekid tih “nepotrebnih“ vježbi donijeti velike uštede SAD-u.

Naglasivši da je na sastanku s Kim Jong-unom shvatio da su stvarne promjene moguće, Trump je kazao da je sjevernokorejski lider pristao da uništi poligon za testiranje raketnih motora, ali nije otkrio i lokaciju tog kompleksa.

Američki predsjednik je najavio da će sjevernokorejske vlasti SAD-u predati posmrtne ostatke svih američkih vojnika stradalih u Korejskom ratu.

Američki državljanin Otto Warmbier preminuo je nedugo nakon oslobađa iz sjevernokorejskog zatvora, a Trump je danas kazao da je njegova smrt bila povod za uspostavu pregovora između dvije države.

Otkrio je Trump da je s Kimom kratko razgovarao i o pitanju ljudskih prava te je dodao da je to tema za koju su potrebni dodatni sastanci i razgovori u budućnosti.

Prošle sedmice je Trump u znak dobre volje pred samit obustavio uvođenje 300 novih sankcija Sjevernoj Koreji, a danas je kazao da će i postojeće sankcije ukinuti kada bude siguran da nuklearno oružje ne postoji kao prijetnja.

Ističući da je današnji samit trebao biti održan prije pet godina, Trump je kazao da će potpuno uklanjanje nuklearnog oružja potrajati određeno vrijeme, ali da je Sjeverna Koreja volja da taj proces u najbržem roku.

– Prešli smo više nego sam očekivao – kazao je Trump i izrazio da su Japan i Južna Koreja spremni da pomognu Sjevernoj Koreji.

Dodao je da SAD nema tu obavezu.

Situacija radničke klase i mogućnosti izgradnje hotela na sjevernokorejskoj obali su još neke od tema o kojima su Trump i Kim razgovarali.

Izvor: Anadolija